0°C

Beograd

PROGOVORILI PILOTI "LETEĆIH TENKOVA" To je borbeno čudo! (FOTO)Poboljšanje materijalnog statusa pripadnika vazduhoplovstva se već oseća i to je važno, ali ne i presudno za bavljenje pozivom pilota, jer je to zanimanje koje pre svega morate voleti i čemu treba biti posvećen, istakli su potpukovnik Dobrosav Drndarević, pilot helikoptera Mi-35 i major Bojan Trkulja, pilot helikoptera Mi-17.

Govoreći o novim helikopterima Vojske Srbije koji su juče predstavljeni Drndarević je rekao da helikoptere Mi-35 zbog svog izgleda, na Zapadu zovu „leteći tenkovi“, a u Rusiji „krokodili“ i poručio da je reč o helikopterima koji su u svakom pogledu u samom svetskom vrhu.

On je dodao da je, u odnosu na ono što smo imali do sad, nabavka tih helikoptera zaista veliki iskorak i tehničko-tehnološko unapređenje helikopterske eskadrile, a samim tim i Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

OVO SU LETEĆE TVRĐAVE NA SRPSKOM NEBU Pogledajte kako izgledaju naši novi helikopteri (FOTO)

- Helikopter Mi-35 prvenstveno je namenjen za izvršavanje borbenih zadataka. To je višenamenski borbeni helikopter. Osnovni zadatak je upotreba u borbenim dejstvima, kao podrška kopnenim snagama na zemlji. Pored te osnovne namene može da izvršava čitavu paletu drugih zadataka kao što su prevoženje tereta, izviđanja iz vazdušnog prostora, sanitetsko prevoženje bolesnih i ranjenih. Odličan helikopter koji može da izvršava i složene zadatke - rekao je potpukovnik Drndarević.

Za obuku na novim letilicama potpukovnik Drndarević je istakao da je bila intenzivna i zahtevna i dodao da se usavršavanjem pilota podiže sposobnost čitave vojske da odgovori na sve izazove i pretnje.

STIGLI RUSKI HELIKOPTERI: Nove letelice za RV i PVO Vojske Srbije!

Prema rečima majora Trkulje, višenamenski helikopteri Mi-8 na našim prostorima su u upotrebi već pet decenija, a mlađa generacija helikoptera Mi-17 naslednik je te generacije i osim osnovne - transportne namene, može da ispuni brojne zadatke, kao što su gašenja požara, nošenje spoljnog tereta, zadatke traganja i spasavanja i može da ostvari ozbiljne efekte u borbenim dejstvima.

Major Trkulja je rekao da je obuka za upravljanje novim helikopterima trajala šest meseci i da je protekla u najboljem redu i da su svi zadovoljni rezultatima.

Izvor: Tanjug

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar