0°C

Beograd

PAŠALIĆ: Još ima problema u ostvarivanju prava!

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas da Međunarodni dan ljudskih prava građani Srbije u velikom broju i ove godine dočekuju suočeni s narušenim ili teško ostvarivim pravima u oblasti ekonomskih, socijalnih i imovinskih prava.

Pašalić je povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, u saopštenju za javnost ukazao da građani upozoravaju na svakodnevne povrede njihovih prava i sloboda, zahtevajući da se u njihovom svakodnevnom životu poštuju zajamčena prava.

Pašalić je istakao da se ne sme zaboraviti na temeljnu vrednost svakog prava - poštovanje dostojanstva svake ličnosti, ali i nediskriminaciju, toleranciju i solidarnost, o čemu najčešće govore upravo najranjivije društvene grupe.

Ukazao je i da je poražavajuće da je svako šesto dete u Srbiji korisnik usluga socijalne zaštite i da u oblasti porodičnih odnosa i rodne ravnopravnosti, veliki problem predstavlja nasilje.

- Uprkos brojnim, pa i ličnim zalaganjima, inicijativa Zaštitnika građana ''Učinimo nasilje vidljivim“ još nije dobila podršku nadležnih - naveo je Pašalić.

Zaštitnik je dodao i da se osobe sa invaliditetom, društveno marginalizovane i često nevidljive, i dalje suočavaju s neadekvatnim sistemom usluga i servisa socijalne zaštite i podrške, niskom stopom zaposlenosti i lošim materijalnim statusom.

On je podsetio da Izveštaji Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture Zaštitnika građana pokazuju da lica lišena slobode u Srbiji nisu izložena sistemskoj torturi, ali da su i dale prisutni nedostaci u postupanju prema njima.

Zaštitnik je naveo da položaj pripadnika nacionalnih manjina Srbiju svrstava red zemalja koje su u pogledu ostvarenih manjinskih prava i sloboda, ostvarila, čak i nadmašile evropske standarde, mada ima problema u primeni Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, posebno kada su u pitanju prava na upis ličnog imena na jeziku i pismu nacionalne manjine.

- Područje medijskih prava i sloboda i javnog informisanja karakterišu govor mržnje i česti napadi na medije i zaposlene u medijima, što ugrožava njihov položaj i onemogućava im da se dostojanstveno bave svojom profesijom... Zaštitnik građana je inicirao i privodi kraju uspostavljanje platforme koja će evidentirani sve napade na novinare i iza koje će svojim autoritetom stajati medijska udruženja i asocijacije - zaključio je Pašalić.

Izvor: Tanjug
Foto: vijesti.me/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar