11°C

Beograd

OVO JE ZATVORSKI PAKAO Neverovatna izložba u kaznioni Sremska Mitrovica (VIDEO)

Izložba "Istorijska uloga Kazneno-popravnog zavoda i stradanje Srba u dva svetska rata - Zapečaćene sudbine" otvorena je danas u Hotelu Srem u Sremskoj Mitrovici.

Reč je o prvoj izloži u regionu, a ovakve muzejske postavke, koje prikazuju ne samo zatvorske eksponate iz prošlih vremena, već i svedoče o nekim od najtežih istorijskih perioda, retke su i u Evropi, kažu u Muzeju.

Muzejska postavka urađena je na osnovu dokumentacije koju Uprava Zavoda koristi za pisanje monografije o Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, a koja bi trebalo sledeće godine da bude objavljena.

- Ideja je da se prikaže mitrovačka kazniona kao sastavni deo istorijskog vihora, koji je prošao kroz Sremsku Mitrovicu, istorijskog giganta od samog osnivanja kaznione 1895. godine, sa svim svojjim specifičnostima - kaže direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.


Pored istorijskih događaja u vezi sa sudstvom, presudama i kaznama, izložba ukazuje i na periode u kojima je mitrovačka kazniona korišćena kao neka vrsta logora i stratište srpskog naroda u vreme austrougarske vladavine, kao i u vreme Drugog svetskog rata, kada su Zavodom rukovodili NDH i nemački Gestapo.

- Inicijativa je bila i moj cilj da pokažemo da mi Srbi nismo samo genocidan narod kako nas sadašnja istorija pokušava predstaviti pretežno u ovim evropskim zemljama, nego da smo mi Srbi kroz dva svetska rata prevashodno stradali narod. Kada smo formirali građu za postavku frapantna su bila moja saznanja o tom stradanju Srba. Sve ono što slušamo van granica naše zemlje da smo mi genocidan narod, sve to me je podstaklo da prikažem jednu istinu, baziranu na istorijskim činjenicama, a to je da mi Srbi jesmo ratovali, ali pre svega na našoj teritoriji - rekao je na otvaranju Muzeja upravnik KPZ Sremska Mitrovica Aleksandar Alimpić.

Izložba ima četiri celine. U prvom delu se nalazi postavka posvećena stradanju Srba u periodu od 1901. do 1918. godine, kada je zatvorom upravljala Austrougarska. U to vreme, austrougarska vlast dovodila je zarobljenike i civile, žene, decu, ranjene borce iz Bosne, Mačve i Srema i deportovali ih dalje u logore po Austrougarskoj.

Drugi deo postavke odnosi se na izvršenje smrtnih kazni u Kraljevini Jugoslaviji, imajući u vidu da se u njenim severozapadnim delovima, današnja Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Vojvodina, primenjivalo austrijsko pravo po kome su smrtne kazne izvršavane vešanjem.

- Treći i najpotresniji deo postavke je onaj koji svedoči o stradanju Srba u leto 1942. godine kad je ovim zatvorom upravljala takozvana NDH, koja je imala najsurovije metode ubijanja nedužnih srpskih civila, poput bacanja u živi kreč - kazao je Nebojša Draganović, zamenik upravnika Zavoda.

Objasnio je da je četvrti deo posvećen poznatim političkim zatvorenicima, Žarku Zrenjaninu, Oskaru Daviču, Moši Pijade i drugima.

U Muzeju naglašavaju da je namera Kazneno popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici da ova jedinstvena izložbena postavka postane deo turističke ponude grada. Izložbena postavka je urađena na srpskom i engleskom jeziku. Za posetioce je otvorena od danas, a naredna dva meseca uz pratnju kustosa moći će besplatno da je pogledaju svakog dana od 9 do 14 sati. Prvenstveno je, kažu u Muzeju namenjena učenicima, pre svega srednje škole.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar