3°C

Beograd

KO JE SRPKINJA NA 24. MESTU FORBSOVE LISTE Fibi Novaković - operativca CIA do uspešne direktorke

Na Forbsovoj listi najuticajnijih žena na planeti prvo mesto zauzela je nemačka kancelarka Angela Merkel. Na spisku se nalazi i srpska premijerka Ana Brnabić i to na 88. mestu, a osim nje, svoje mesto dobila je još jedna Srpkinja, koja nije mnogo poznata našoj javnosti.

Radi se o Fibi Novaković i na listi se nalazi na 24. mestu.

Novakovićeva je direktora "Dženeral Dajnamiksa" koja je svoju karijeru počela kao obaveštajac.

Kako se navodi u njenoj biografiji, roditelji su joj poreklom Srbi. Završila je Univerzitet Smit u Masečusetsu 1979. godine.

Bila je operativac u CIA od 1983. do 1986. godine, a potom je završila master studije na Ubiverzitetu u Filadelfiji 1988. Bila je na dužnosti višeg oficira u Ministarstvu odbrane SAD, a u Pentagonu je bula od 1997. do 2001. godine.

Prelaskom u "Dženeral Dajnamiks" zarada pomenute kompanije je porasla za 6,5 odsto.

Kako se navodi na sajtu "Naši u svestu", Fibi uvek odbija svaki razgovor o vremenu koje je provela u CIA. O njenom tadašnjem životu i radu kumovi i rodbina znali su samo da je često bila na službenom putu u inostranstvu, ali ne i za koga radi.

Iz tog perioda jedino se zna da se prvi put udala 1985. godine za kolegu obaveštajca Majkla Vikersa, ali ne i kad su se razveli.

Niti se zna kada se ponovo udala za Dejvida Morisona, danas penzionisanog lobistu Boinga. U oba braka je zadržala srpsko devojačko prezime Novaković, rodila je tri kćeri.

Novakovićeva na listi skače iz godine u godinu. Na listi iz 2015. zauzela je 56. mesto, dok je prošle godine bila na 25.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar