-3°C

Beograd

GUŠIMO SE U SMOGU: Visoke temperature napravile LOM, najkritičnije u Kosjeriću!

Zagađenje vazduha u pojedinim gradovima Srbije i ovog jutra je izrazito veliko. Najkritičnije stanje je u Kosjeriću gde kako domaći, tako i strani sajtovi za merenje zagađenja pokazuju da je u ovaj grad u opasnoj zoni što znači : "vrlo zagađeno".

I ovog prepodneva građani Srbije se guše u smogu i opasnim česticama u vazduhu. Visoka temperatura kad joj vreme nije u decembru, nedostatak vetra koji bi pročistio vazduh, saobraćaj, grejanje na čvrsto gorivo, sve to je dovelo do izrazito loše situacije pre svega u unutrašnjosti Srbije.

Kosjerić po merenju Agencije za zaštitu životne sredine jako je zagađen, a prema merenju svetskih sajtova, spada u grupu "veoma nezdravih gradova" sa indeksom od čak 204.

Pored Kosjerića, koji prednjači u grupu "nezdravih" gradova spada i Valjevo sa indeksom 186, Smederevo je takođe u toj grupi sa 168, a u "crvenu" grupu spada i opština Stari grad u prestonici.

Ni Vojvodina ne zaostaje, pa se prethodno navedenim gradovima pridružuje i Subotica sa indekosm 155.

Što se tiče rangiranja na svetskom nivou, naše komšije ovog jutra dominiraju na crnoj listi. Tako, ovog jutra Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svetu sa indeksom čak 245, dok je Beograd na 13. mestu neslavne liste sa indeksom 157. U stopu nas prati Priština sa 154 i Sofija sa 153 indeksom.

Podsećamo, Svtska zdravstvena organizacija je juče upozorila da čak 6.000 ljudi u Srbiji godišnje umre od posledica zagađenja vazduha.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, tokom 2018. godine nivo zagađenja vazduha svrstava Beograd među gradove u kojima koncentracija zagađivača više puta premašuje preporučene verdnosti, a ugroženi su još i Pančevo, Užice, Kosjerić, Valjevo, Smederevo, Kraljevo, Kragujevac, Subotica, Sremska Mitrovica i Bor.

Izvor: Blic
Foto: scitechdaily.com/Printscreen


OVO SU TOP PRIČE

RODITELJI GDE ĆE VAM DUŠA Sedam majki osuđeno za neplaćanje alimentacije

SRBI, GDE STE? Nemci nude platu od 52.000 evra a niko je neće!

DISKRIMINACIJA! PROTERUJU SRBE: Deca iz Srbije ne mogu na Maltu jer su im roditelji SIROMAŠNI!

OMILJENO MESTO NEŽENJA U SRBIJI: Selo Kotraža kod Lučana je mesto prave zabave!

MEDVEDI PRAVE ŠOU U DRAGAČEVU: Ne daju mira meštanima, pojedoše sve živo!

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar