0°C

Beograd

INVESTICIJA VREDNA 700 MILIONA EVRA: U Subotici će se graditi najveći vetropark u Evropi!

Odbornici subotičke skupštine usvojili su Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane "Maestrale Ring", investicije vredne 700 miliona evra.

Finansijska sredstva potrebna za izradu plana obezbediće preduzeće Vetropark "Maestrale Ring", čije je sedište u Beogradu, a osnivač akcionarsko društvo Fintel Energije.

LEPA VEST ZA SKIJAŠE: Kopaonik ima najdužu veštačku staza na kontinentu!

Plan će izraditi Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica i Projektura doo Beograd.

Generalni direktor kompanije Fintel Energija, Ticiano Ðovaneti (Tiziano Giovannetti) najavio je u februaru ove godine da će ovim projektima Srbija biti među najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju, sa fosilnih goriva do čiste energije.

TAKSISTI DOBIJAJU KEŠ Svakom vozaču bespovratna pomoć od 8.000 evra!

Predviđeno je da se vetropark instalira u jugoistocnom ataru administrativnog podrucja Grada Subotica i to između naselja Čantavir, Višnjevac, Gabrić, Bikovo, Stari i Novi Žednik, a područje vetrogeneratora biće minimalno 1.000 metara udaljeno od građevinske zone naseljenih mesta.

Područje obuhvata površinu od oko 10.800 hektara.

Procenjeno je da će vetropark, koji će da se gradi u Čantaviru, moći da proizvede 600 megavata (MW) električne energije, što je, kako navode lokalni mediji, dovoljno struje za pola miliona domaćinstava.

- U narednom planskom periodu potrebno je stimulisati razvoj i korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE), čime će se znatno uticati na poboljšanje životnog standarda i zaštitu i očuvanje prirodne i životne sredine.

SPORNI ZAKON DANAS PRED POSLANICIMA Đukanović ne odustaje od ODUZIMANJA imovine SPC!

Republika Srbija ima prirodne pogodnosti i dobar potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što bi moglo da doprinese smanjenju uvozne zavisnosti zemlje i umanji štetne efekte staklene bašte, navodi se u Odluci o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane "Maestrale Ring".

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad