Izvor: BSC Happy
08.03.2023 u 15:58
0

Milanka i Bogoljub Karić povodom Međunarodnog dana žena: „Žena je snaga Srbije!“

Povodom Međunarodnog dana žena Bogoljub i Milanka Karić su čestitali ženama uz predivan video objavljen na fejsbuku:

Ministarka Irena Vujović obeležila Međunarodni dan žena susretom sa „zelenom preduzetnicom” Marinom Cvijanović: „Sve više žena ima stvaralačku energiju“

-Drage moje, ne može biti slučajno da tolike važne reči kojima imenujemo same osnove života i postojanja, kao i naše temeljne vrednosti, gotovo po pravilu su ženskoga roda.
Reč zemlja je ženskog roda.

Rimljani su je nazivali Tera, Grci Gea- imenima ženskoga roda. Reč hrana je ženskoga roda. Porodica je ženskoga roda.

Ljubav, Sreća, Sloga, Budućnost- reči su ženskoga roda. Domovina, Sloboda, Pravda, Jednakost. Demokratija, Solidarnost – imenice su ženskog roda. I Snaga je ženskoga roda. i Srbija – koja je u svojoj istoriji često bivala na ivici biološkog nestanka- ženskoga je roda. U ratnim vremenima, kad je Srbiji „ponestajalo“ muškaraca, žena je bila ne samo Majka, Sestra, Supruga, Vidar, Učitelj… već i Domaćin, Hranilac, Ratnik.

Srbi svoj opstanak duguju Ženi. Žena je snaga Srbije. Muškarci su najlepša umetnička dela stvorili inspirisani ženom: Atenu Partenos, Veneru Milosku, Bokondu… Istovremeno s ljubavlju, ravnu obožavanju, kojom muškarac svih epoha obasipa i besmrtno opeva Ženu, njena uloga u svakodnevnom, a pogotovo javnom životu, tokom čitave istorije bila je i ostala ponižavajuća.

Licemerje „muškocentričnog“ sveta više je nego očigledno, i to u svim sferama javnog života: sva istraživanja o ravnopravnosti polova govore da je zastupljenost žena u političkom životu sramotno niska, da je žena za isti posao znatno manje plaһena od muškaraca.

Evropa zahteva da broj žena u javnim poslovima bude daleko veći, kako bi se izjed- načili sa standardima EU. Da imamo malo više političke korektnosti, učešće žena u državnim poslovima povećali bi bez ičijeg uslovljavanja. To bi ugrozilo mušku društvenu dominaciju i apsolutni monopol na najviše položaje moći, ali bi sigurno koristilo interesima društva u celini.

Ali i Evropa za kojom toliko zaostajemo u priznavanju legitimnih ženskih prava, daleko je od polne ravnopravnosti. Polna diskriminacija spada u najdublje i najžilavije vidove brutalnog gaženja elementarnih ljudskih prava, primitivizma i licemerja. Vašu snagu i lepotu Srbija još uvek drži po strani, kao da su muškarci Bogom dani da vode svet. Koliko ste puta izgubile zaposlenje zato što ste bile pitane da li planirate decu i kada? Potcenjene i skrajnute samo zato što ste žene? Hoću Srbiju punu zaposlenih majki i punu dece!
Ja znam koliko ste dragocene. Vaša snaga je potrebna Srbiji, potrebna je svakoj državi i svakoj vlasti.

Drage moje, ja volim vašu snagu i treba mi vaša snaga, jer jedino sa vama vidimo budućnost cele planete, lepu blagodarnu pametnu i uspešnu.
Želim da vam svaki dan bude 8 mart. Vaši Milanka i Bogoljub sa porodicom Karić- stoji u čestitki.

Možete pogledati kako izgleda video OVDE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter