Izvor: BSC Happy
26.01.2023 u 17:01
0

POSVEĆENI BORBI PROTIV VERSKE I NACIONALNE MRŽNJE: Žigmanov naglasio da Srbija neguje sećanja na užas Holokausta

Prema rečim Žigmanova, neophodno je da se u korenu saseče svaki oblik mržnje i nasilja, koji su u osnovi svakog zločina.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta– 27. januar, da je Republika Srbija predana negovanju politika sećanja na užas Holokausta, iskazivanja pijeteta stradalim nevinim žrtvama i borbi protiv verske i nacionalne mržnje i svakog oblika nasilja.

– Sećanje na nedužne ljude, koji su ubijani i nad kojima je sproveden genocid samo zato što su druge nacije i vere, kao žrtve najtežeg oblika diskriminacije, treba da bude opomena i obaveza svakog čoveka da se svakodnevno bori da se ovakvi zločini nikada ne zaborave i odlučno odbace sve strategije njihovog negiranja – rekao je ministar povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se u korenu saseče svaki oblik mržnje i nasilja, koji su u osnovi svakog zločina.

Dužnost i obaveza svih odgovornih članova društva je da se pokolenjima osigura budućnost u kojoj vladaju mir, tolerancija, razumevanje i prihvatanje različitosti, kao i svakodnevna borba protiv govora i zločina iz mržnje, predrasuda, svakog oblika diskriminacije i netolerancije na različitost, istakao je ministar Žigmanov i dodao da će tim vrednostima i nastojanjima Vlada Srbije, koju vodi predsednica Ana Brnabić, i dalje biti predano posvećena.

Čovečanstvo, suočeno s genocidom i zverstvima koja su učinjena jevrejskom i drugim narodima tokom Drugog svetskog rata, odgovorilo je odlučnim zahtevom da se ponovo potvrdi dostojanstvo, sloboda i ravnopravnost čoveka kao najviše vrednosti u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima. Ona je i danas, 75 godina od usvajanja, svakodnevna opomena da se zločini ne smeju nikada ponoviti, zbog čega afirmacija kulture ljudskih prava mora da bude svima prvorazredni zadatak.

PUTIN NAGLASIO: Rusija je kategorički protiv zaborava nacističkih zločina

Žigmanov je podsetio da je Vlada Srbije početkom 2020. godine usvojila Radnu definiciju antisemitizma, koju je dao Komitet za antisemitizam i poricanje Holokausta Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA).

Ministar je dodao da preživeli potomci žrtava Holokausta, koji sada žive u Srbiji i Izraelu, ostvaruju svoja prava pred Agencijom za restituciju, a da usvajanje Zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ doprinosi očuvanju sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun, dok se sredstvima iz budžeta Republike Srbije kontinuirano podržava realizacija projekata i programa kojima se prenose sećanja na žrtve Holokausta i zločina protiv čovečnosti tokom Drugog svetskog rata.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog podržava inicijative kojima su u sistem obrazovanja uvode učenja o Holokaustu i obeležavanja sećanja na žrtve Holokausta.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1. novembra 2005. godine, a obeležava se na dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, verovatno najozloglašeniji logor smrti za Jevreje, Rome i druge narode u Drugom svetskom ratu u Evropi.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter