Izvor: Manastir Tumane
18.01.2023 u 08:37
0

DANAS JE KRSTOVDAN: Večeras u ponoć, pred Bogojavljenje, nebo će se otvoriti i Bog će se javiti ljudima

Zimski Krstovdan slavi se uvek uoči Bogojavljenja i spada u nepokretne praznike. U kalendaru SPC nije obeležen crvenim slovom, za razliku od Krstovdana koji se slavi 27. septembra, kao uspomena na pronalaženje Časnog Krsta, na kojem je na Golgoti razapet Hristos.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas, 18. januara, obeležavaju Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja koji se slavi kao vrsna uspomena na prve Hrišćane.

Na današnji dan se posti, te je ovaj običaj veoma važan, po predanju danas se ukrštaju vetrovi, loše vreme je veoma očekivano.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Zimski Krstovdan je povezan sa Bogojavljenjem i krštenjem Isusa Hrista, kao i za dan posvećen Svetom Jovanu Krstitelju koji je i krstio sina Božjeg u reci Jordanu.

Nakon jutarnje liturgije, u hramovima se obavlja i čin vodoosvećenja, a sutra na Bogojavljenje voda se osvećuje i van hrama, na rekama.

Narodno verovanje govori da se večeras u ponoć, pred Bogojavljenje nebo otvoriti i Bog se javiti ljudima. Čeka se ponoć, a potom se uz molitvu izgovara želja.

Srećan i Blagosloven od Gospoda praznik Krstovdan i neka vas Bog mili čuva od svakog iskušenja.

Običaji vezani za ovaj dan

Prema narodnim običajima u nekim delovima Srbije na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća. Posti se strogo, prvi put posle Božića, jer je do ovog dana bilo razrešenje zbog velikog praznika. Zato je u srpskom narodu ostala izreka: “Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”.

Po narodnom predskazivanju vremena, koji vetar duva na Krstovdan, taj vetar će najčešće duvati tokom godine. U Sremu se govorilo da se ovoga dana vetrovi krste (tj. ukrštaju, duvaju jedan drugome u susret), pa koji nadjača.

U dvanaest dana, počinjući od Božića, a zaključno s Krstovdanom, ogleda se dvanaest meseci godine koja dolazi, pa kakvo je vreme kog dana takvo će biti u mesecu koji tom danu odgovara po redosledu.

Na Krstovdan su se, prenose hroničari, jeli ostaci badnjedanskog pasulja i – spremane su pihtije. Ali kako je Krstovdan posni dan, to su ih jeli sutradan, na Bogojavljenje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter