Izvor: Kurir.rs
29.05.2023 u 07:49
0

DANAS JE PREPODOBNI TEODOR OSVEŠTANI: Na ovaj hrišćanskui praznik učite se SLEDEĆOJ VRLINI

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave prepodobnog Teodora Osveštanog. Bio je učenik svetog Pahomija.

Rođen je i odrastao kao nevernik, ali kao mladić poverovao je u Hrista i krstio se. Kada je čuo za svetog Pahomija, došao je kod njega u manastir tajno od svojih roditelja. Sveti Pahomije ga je zamonašio i zavoleo zbog njegove neobične revnosti i poslušnosti.

DANAS SU BLAGOVESTI: Ovo su običaji koje treba ispoštovati na ovaj VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK!

Kad mu je došla majka da ga zove natrag kući, on joj se nije hteo ni javiti, nego se molio Bogu za nju, da bi i nju Bog prosvetio istinom. I zaista, majka je videći nedaleko ženski manastir, kojim je upravljala sestra Pahomijeva, stupila u njega i zamonašila se.

Posle izvesnog vremena došao je u manastir i brat Teodorov, Pafnutije, te se i on zamonašio. Jednom je episkop grada Panopolja pozvao svetog Pahomija da mu ustroji manastir za mnoge koji su želeli monaški život. Pahomije je uzeo sa sobom Teodora, i predao mu dužnost oko ustrojenja manastira.

Po smrti svetog Pahomija, Teodor je postao iguman svih njegovih manastira, i do duboke starosti upravljao je njima. Preminuo je 368. godine.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 16. maja po crkvenom, a 29. maja po gregorijanskom kalendaru.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter