Izvor: SPC,
26.01.2023 u 07:44
0

DANAS SU SVETI MUČENICI ERMIL I STRATONIK: Veruje se da njihova moć čini čuda!

SPC danas slavi svete mučenike Ermila i Stratonika, koji su jedni od najstarijih poznatih hrišćanskih mučenika Singidunuma, današnjeg Beograda.

PRVI BEOGRADSKI MUČENICI
Ko su bili beogradski mučenici Sveti Ermil i Stratonik Beogradski, pravoslavni djakon i rimski vojnik koji su mučenički postradali za veru u doba cara Likija?

Crkva danas slavi svete mučenike Ermila i Stratonika, koji su jedni od najstarijih poznatih hrišćanskih mučenika Singidunuma, današnjeg Beograda.

Car Likinije podiže veliko gonjenje na Hrišćane. Sveti Ermil, hrišćanin i đakon pri nekoj crkvi, bi uhvaćen i poveden na sud. Kada mu rekoše da ga vode na mučenje, on se veoma obradova. Uzalud mu car prećaše, Ermil ispovedi slobodno svoju veru u Hrista i odgovori caru na sve pretnje: „Gospod mi je pomoćnik, na bojim se, šta mi može učiniti čovek“ (Ps 117, 6).

Posle teških mučenja baciše Ermila u tamnicu. A tamničar beše Stratonik, potajni hrišćanin, koji svim srcem saosećaše sa stradanjima Ermilovim. Kada i Stratonika dostaviše caru kao hrišćanina, car presudi da se obojica potope u Dunav. Tada vezaše Ermila i Stratonika u jednu mrežu i potopiše ih u Dunav. Posle tri dana tela njihova izbaci voda na obalu i hrišćani ih nađoše i sahraniše na osamnaest stadija daleko od Beograda. Ovi slavni mučenici postradaše za Hrista i proslaviše se 315. godine.

Prema predanju posle mučeništva tela Ermila i Startonika su hrišćani beogradski pronašli na desnoj obali Dunava, kod mesta Brestovika (na putu Smederevo-Beograd), gde su odmah napravili grobnicu i tela mučenika pohranili.

Od devedesetih godina dvadesetog veka, mučenike Ermila i Stratonika počinju da proslavljaju javne i kulturne institucije u srpskoj prestonici. Sveti Ermil i Stratonik slava su Muzeja grada Beograda i paraklisa Hrama Svetog Save na Vračaru.

Ovaj dan se praznuje i kao Pretprazništvo Bogojavljenja, pa se u nekim delovima Srbije verovalo da uoči ponoći, kao i za Bogojavljenje treba pomoliti. Veruje se da moć ovih svetitelja čini čuda, te da je pred nama posebna noć kada se svaka želja ispunjava.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter