Izvor: BSC Happy
12.02.2023 u 08:28
0

DANAS SU TRI JERARHA: U našem narodu poznati i kao VETROVITI SVECI – brojni običaji vezani za današnji dan

Tri jerarha su Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti, a svaki od njih uživa poštovanje u našem narodu, od koga su prihvaćeni kao krsna imena pojedinih porodica.

Sva trojica crkvenih otaca su delovala u četvrtom veku.

Vasilije Veliki (330-379) i Grigorije Bogoslov (330-389) su vršnjaci, školski drugovi iz najboljih onovremenih učilišta, a na istom poslu saradnici i lični prijatelji, dok je Jovan Zlatousti (345-407) nešto mlađi njihov savremenik, ali im je jednak po učenosti, crkvenom radu i značaju spisa što je ostavio.

Sva trojica su za sobom ostavila učenike i brojne sledbenike za duži niz vekova, koji se po svojim uzorima prozvaše vasilijani, grigorijani i jovaniti.

Kad je u jedanaestom veku nastao spor ko je od ove trojice jerarha veći, rešenje je nađeno u tome što je 1084. godine ustanovljen zajednički praznik Tri jerarha i on se proslavlja 12. februara.

Tri jerarha su u nas svetkovani posebno kao esnafska slava bojadžijskog zanata, što su praznovali trgovci, a u narodu se, još, praznuju i kao zaštitnici od razornih vetrova, kakvi su oni koji nose krovove i čupaju drveće (vrtune-Homolje).

U Šumadiji se veruje da vetrovi opako duvaju baš oko ovog praznika, pa se Tri jerarha smatraju za vetrovite svece i nedelja u kojoj je ovaj praznik naziva se vetrovita nedelja.

Ove se nedelje motrilo na to koji će se vetrovi, u kolikom trajanju i sa koliko žestine javiti, po čemu se odgonetalo koji će vetrovi dati pečat predstojećoj godini i time uticati na letinu.

Svaki vetar ima svoje odlike i nesumnjiv uticaj na privređivanje-jedni su siloviti i hladni (ustoka), drugi otapaju sneg i leti donose sušu (jug), treći kišu i grad (zapadni), četvrti su zli, jer štete voćkama u cvetu i donose boleštine (kasna belojužina), peti je letnji, večernji i hladan (gornjak)…

U svakom predelu postoje i posebni nazivi za vetrove, i njihova pojava je različita, u skladu sa razdrobljenošću tla i njegovoj otvorenosti prema raznim pravcima eolskih struja.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter