Izvor: Blic.rs/K1
31.03.2023 u 14:15
0

„TRUDNICE MORAJU BITI MAŽENE I PAŽENE“: Ministarka Grujičić najavila izgradnju novog porodilišta!

Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić naglasila je da je jedan od primarnih ciljeva ne samo nje kao ministarke, već i celog državnog aparata, da se poboljšaju uslovi za porodilje i trudnice. Ona je navela da žene, koje se odluče da postanu majke, moraju biti mažene i pažene i moraju da se osećaju prijatno kada dolaze na porođaj. Kako je istakla, pokreće se niz projekata koji će popraviti stanje u ovoj oblasti našeg zdravstvenog sistema.

KAZNA MILION DINARA ZA PUŠENJE U ZATVORENOM PROSTORU? Ministarka Danica Grujičić otkriva sve o novom zakonu!

– Mora se uložiti u porodilišta. Te žene ne smeju da nose ružnu uspomenu na porođaj. Ima i komplikovanih porođaja, ali bar da taj prostor zaista treba da bude sređen. Ove godine ćemo krenuti sa rekonstrukcijom GAK-a, sledeće godine će krenuti izgradnja novog Narodnog fronta na Bežanijskoj kosi. Obnovićemo i ginekološko-akušersku kliniku u Nišu, Čačak mora da dobije novo odeljenje – kaže dr Grujičić i dodaje:

– Narodni front bi trebalo da bude gotov do 2027. godine što i nije tako daleko. Biće više prostora. Svuda u svetu se radi na tome da bude veći broj dnevnih bolnica da ljudi dođu, odrade šta treba i odu kući. Predviđena je velika dnevna bolnica, imaće 330 krevetra. Porodilište će biti baš kako treba i cilj nam je da te žene koje se porađaju budu i mažene i pažene i da se osećaju baš kako treba – kaže ministarka Grujičić.

Izgradnja novog porodilišta na Bežanijskoj kosi, imaće preko 40 hiljada kvadrata, istakla je ministarka.

– Zdravstvo se finansira iz budžeta, ali i iz inostranih fondova. Budžeti postoje za Tiršovu 2. Sledeće godine bi trebalo da počne izgradnja „Narodnog fronta“ na Bežanijskoj kosi. Biće rasprostranjeno na 40 hiljada kvadrata, ali pre gradnje mora da se dostavi čitav urbanistički plan, kako bi radovi mogli da počnu da se izvode – kaže dr Grujičić.

Porodilište „Narodni front“ nalazi se na veoma nepristupačnom mestu, a imaju najveći broj porođaja, ističe ministarka.

– U „Narodnom frontu” su konstantne gužve, nalazi se na veoma nepristupačnom mestu, a u njemu se obavlja najviše porođaja. Prošle godine su imali 8,5 hiljada porođaja, ubedljivo su najjači u Srbiji i zaista zaslužuju jedne prostorne uslove koji treba da budu. Sa druge strane, oni su još uvek lideri u veštačkoj oplodnji i zbog toga mislim da treba da dobiju sve neophodne uslove. Takođe, nismo zaboravili ni GAK, tu je već urađen projekat, obezbeđen je i novac, rekonstrukcija bi trebala da krene ove godine, kao i rekonstrukcija neurohiruške klinike. Mora da se pazi na trudnice – kaže dr Danica Grujičić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter