Izvor: Tanjug
21.03.2023 u 17:39
0

DIGAO SE PRAVEDNI SVET PROTIV ALOJZIJA STEPINCA: Upućene protestne note!

Protestne note Evropskom parlamentu upućene su iiz nekoliko zemalja povodom održavanja konferencije posvećene ozloglašenom hravatskom nadbiskupu, poznatom po aktivnom učešću u zlodelima NDH.

Protestna pisma Evropskom parlamentu zbog održavanja konferencije posvećene Alojziju Stepincu uputili su osnivač Instituta „Diana Budisavljević“ Gojko Rončević, dete logoraš logora Jastebarsko, kao i instituti, NVO i istoričari iz Italije, Kanade i SAD koji se bave kulturom sećanja na stradanja u NDH, posebno na 74.000 brutalno ubijene dece.

Protestna pisma zbog konferencije „Blaženi Alojzije Stepinac – svedočanstvo vere, istrajnosti i nade“ koja danas treba da se održi u zgradi EU upućena su i predsednici EP Roberti Mecoli, šefu delegacije EU u Srbiji Emanuelu Žiofreu, Evropskoj narodnoj partiji kao i šefovima poslaničkih gupa u EP.

„PROVOCIRAJU NAS STEPINCEM!“: Dačić protestvovao zbog konferencije o Alojziju Stepincu!

Rončević, u ime Instituta Diana Budisavljević za istraživanje dečjih logora smrti u NDH… naglasio je da oseća dužnost i obavezu da im se obrati, kao preživelo dete logora Jastrebarsko, ali i u ime 74.000 dece brutalno ubijene u NDH.

– Potpuno sam slomljen spremnošću EP i evropskih poslanika da podrže inicijativu hrvatske parlamentarke Željane Zovko, da održe konferencija o Stepincu –  naveo je on i podsetio da je bio svedok raznih mučenja i zverstava ustaša koji su blagosiljani od strane Stepinca išli u zverske pohode vršeći razne zločine protiv čovečnosti.

– Žive ljude su spaljivali, prikivali na panjeve, njihova koža je drana, otvorene rane posipane solju, oči su im kopane, uši, nosevi, jezici odsecani, u glavu zakucavani ekseri, razbijane glave maljevima, majkama su vađeni fetusi iz utorbe, bebe nabijane na bajonete … – naveo je on i naglasio da su to zlodela koja naša civilizacija danas ne može da zamisli i pojmi, a koje su i danas izvor njegovih noćnih košmara.

Naglasio je da su mu duboko povređena osećanja zbog žrtve i njegove porodice i njegovog naroda, i dodao da je neshvatljivo i neprihvatljivo da se u EP, centru demokratije EU, organizuje konferencija posvećena rehabilitaciji nadbiskupa genocida Alojzija Stepinca.

DINAR JE TADA JAČE ZVEČAO OD ORDENJA!: Srpski vojnik nakon Prvog svetskog rata!

– Danas stojim pred Vama kao svedok i žrtva u 89. godini i preklinjem Vas u ime evropskih vrednosti za koje se zalažete i koje promovišete, da dignete glas i osudite ovu sramotnu konferenciju koja vređa dostojanstvo svakog Evropljanina, a pre svega vređa žrtve, posebno nas, još uvek živu decu logoraše – naveo je on.

Naglasio je i da oni koji su bili sinovi i kćeri dželata koji su vršili ustaške zločine nisu krivi ni za šta, ali da moraju da imaju odgovornost da osude i odbace ustašku ideologiju – jednu od najsmrtonosnijih 20. veka.

Rončević je apelovao na evroposlanike da hrvatskim kolegama budu putokaz i pomognu im da se vrate izvornim načelima hrišćanstva i da ne pokušavaju rehabilitaciju osvedočenih ratnih zločinaca poput Stepinca.

U pismu je naveo i 12 tačaka koje objašnjavaju zašto Stepinac nije žrtva komunističkog, niti ustaškog režima, i izrazio nadu da će EP sprečiti reviziju istorijskih činjenica i da će čuvati dostojanstvo žrtava, posebno dostojanstveno sećanje na stradanje oko 74.000 beba i dece, od čega samo 20.000 u Jasenovcu, a čiji je duhovni stub bio i ostao Alojzije Stepinac koji nikada nije digao glas da zaštiti pre svega decu.

Papa Franja prelomio: KARDINAL KATOLIČKE CRKVE U NDH ALOJZIJE STEPINAC NEĆE BITI KANONIZOVAN!

Rončević je podsetio i na knjige „Nadbiskup genocida Stepinac“, Marka Aurelia Rivelija, „Alojzije Stepinac, ustaški vikar: Pokrsti se ili umri“-101 razlog zašto ne može biti svetac“ Gideona Grajfa, „Hrvatska pod Ante Pavelićem: Amerika, Ustaše i hrvatski genocid u Drugom svetskom ratu“, i na kako je naglasio revizionističko delo Ester Gitman „Alojzije Stepinac stub ljudskih prava“, nastalo nakon istoimene izložbe u EP 2016.

Rončević je Evropskom parlamentu uputio i protestna pisma koja su mu stigla u znak podrške iz Kanade iz Humantirane Fondacije Diana Budisavljevć na čijem je čelu David Harfild, kao i italijanskog istoričara Mirka Galasa i njujorškog instituta za istraživanje Jasenovačkih žrtava JRI.

JRI u pismu EP izražava ogorčenje zbog vesti da je EP dozvolio da bude iskorišćen „kao sponzor događaja koji veliča nacističkog saradnika Alojzija Stepinca“.

Istakli su da se o nekim stvarima može raspravljati ali da se ne može osporiti činjenica da je „Stepinac bio nacistički saradnik genocidnog ustaškog režima u Hrvatskoj koji je uspostavio Adolf Hitler“.

SEJALI SU STRAH U JUGOSALVIJI: Stepinac otkrio kako su masoni upravljali čitavom državom i institucijama u njoj

– Dok je Stepinac sarađivao sa ovim režimom, taj režim je ubio 40. 000 Jevreja, stotine hiljada Srba, desetine hiljada Roma i antifašističkih protivnika –  navodi se u pismu JRI koji poziva EP da odbaci i otkaže konferenciju.

Podsećaju i na tekst objavljen u Njujork tajmsu koji, kako navode, u uvodniku „Katargejt je spektakularni skandal i upozorenje Evropi“ jasno navedeno da je „istorija EP pokazala da je serijski podložan korupciji“, i pitali „da li je ova konferencija još jedan slučaj skandala ‘keš za uticaj?'“

Njujorški JRI koji se bavi istraživanjem žrtva Jasenovca i očuvanju sećanja na Holokaust u Jugoslaviji pozvao je EP da ne dozvoli da konferencijom o Stepincu trajno ukaljaju njihovu dobra reputacija.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ranije je naveo da je Srbija protestovala kod EP zbog konferfencije i naglasio da je neshvatljivo da se u EP, centru demokratije EU, organizuje konferencija posvećena revizionističkim težnjama i još jednom pokušaju istorijske rehabilitacije Alojzija Stepinca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter