Izvor: BSC HAPPY
07.06.2023 u 08:57
0

ĐORĐE MILIĆEVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Učenici mogu da POPRAVE OCENE do 20. juna“

Gost najglednijeg jutra u Srbiji bio je Đorđe Milićević koji je imenovan za vršioca dužnosti ministra prosvete, ovo prilikom govorio je na temu "Kraj školske godine".

Na samom početku razgovora Milićević je objasnio zašto je doneta odluka da se školska godina završi 6. juna, a ne 20. kako je to prvobitno bilo planirano.

VLADA DONELA ODLUKU: Đorđe Milićević imenovan za vršioca dužnosti ministra prosvete

– Jedna velika tragedija koja je pogodila društvo i državu, velika tuga i dosta teška sitaucija, u tom periodu su mnogo, mnogo puta vođeni razgovori, mnogi nisu vođeni pred kamerama, jer nije potrebno praviti marketing od toga, ali predsednik i državno rukovodstvo su vodili razgovore sa jednim malim delom roditelja iz škole Vladisalv Ribnikar, u tom zahtevu je od početka bilo da se nastava prekine u tom trenutku. Kada se nađete u takvim okolnostima, vi prosto morate da imate razumevanja i da izađete u susret tom manjem delu roditelja, moram priznati da je i jedna deo roditelja van te škole imao zahtev da se školska godina onog trenutka kada se desila tragedija. Dakle, morate naći način da izađete u susret njima, a da ne ide na štetu i teret učenika. Izabran je šesti jun zato što je do tada već realizovano 95 odsto od onoga što je predviđeno kada govorimo o nastavi, a zakon kaže da može doći do odustajanja od tih 5 odtso, ali to ne znači da učenici neće biti u mogućnosti da do 20. juna poprave ocene. To je prva odluka koja me je sačekala sa ovom funkcijom, ja sam tu da preuzmem odgovornost i da obavljam svoj posao, sistem mora da funkcioniše, kazao je on.

Đorđe Milićević vršilac dužnosti ministra prosvete, detaljno je obajsnio kako će funkcionisati škole u periodu od 6. do 20. juna.

– Sve ono što je vezano za vannastavne aktivnosti biće realizovano do 20. juna, tu nema dileme, ono što je važno je kako mogu popraviti učenici ocene. Postoji mogućnost da poprave ocene u periodu od 6. do 20. juna, nastavnici su u obavezi da do 6. juna predlože zaključnu ocenu učenicima i roditeljima, ukoliko oni nisu zadovoljni tom ocenom, naći će se način i modalitet da ti učenici poprave ocenu do 20. juna odgovaraju i ako pokažu više i bolje znanje da mogu da poprav eocenu. Kao što sam već rekao, tražilo se kompromisno rešenje, to podrazumeva, da izađemo u susret roditeljima kojima je u voom trenutku najteže, da na drugoj strani izađemo u susret deci i da njih ne oštetimo kada je reč o nastvai i ocenama, a da sve to bude u skladu sa okvirima zakona. Mislim da smo mi ovom odlukom zaokružili jedan prioces, ma koliko to možda na prvi pogled teško delovalo, ja znam da je to iznenađujuće, ali to je bilo jedino i najbolje rešenje, rekao je on i dodao:

– Produženi boravak ostaje, anketiraće se roditelji, ukoliko postoji zainteresovanost roditelja za opstankom, za produženim i celodnevnim boravkom, to ostaje, škole funkcionišu. Sve ono što je definisano programom osnovne škole se nastvalja, realizacija celokupnog programa, učenje u prirodi, ekskurzije, naravno uz anketiranje roditelja, možda će negde biti roditelja koji ne žele da deca budu u produženom boravku, ali ako bude interesovanja, da sve će funkcionisati do 20. juna.

Nakon odluke mnogi su se pitali da li će biti nadoknade onog dela koji je trebao da se predaje u periodu od 6. do 20. juna, Milićević je rekao da nema razloga da brinu.

–  Neće biti nadoknade, jer zakonski osnov kaže da je moguće odstupiti od 5 odsto, zato nema nadoknade, nema razloga da birnu, ubeđen sam da su dovoljno naučili u ovom periodu i siguran sam da će dobro završiti škole.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter