Izvor: BSC happy portal
26.04.2023 u 09:37
0

MINISTARKA ĐEDOVIĆ NA „HAPPY TV“: Bilo bi pogubno za elektroprivredu da se ona privatizuje, Vlada nema nameru da to radi, to nije cilj reformi

Široki auditorijum je uz jutarnji program Hepi televizije.

Gosća emisije „Dobro jutro, Srbijo“ na Hepi televiziji bila je ministarka rudarstva i energetike – Dubravka Đedović koja je tokom medijskog istupanja govorila o tome kako je „EPS“ postao akcionarsko društvo, vode se pregovori, u toku su i mnoge spekulacije u vezi sa ovom tematikom, a time se smanjuje njegova vrednost.

„Kako smo od najvećeg izvoznika postali najveći uvoznik struje?“ – Jedno je od krucijalnih pitanja koje svakodnevno dolazi na dnevni red prosečnog domaćinstva i stručnjaka koji se bave ovim analizama na što validniji način. Sve nedoumice rešila je ministarka na nacionalnoj televiziji.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se da danas sa ambasadorkom Švedske u Srbiji Anikom Ben David!

Stefan Kojić
  • Mislim da se svi slažemo u jednoj stvari, a to je da nešto treba da se menja kad je EPS u pitanju, to je ova Vlada započela i na dobrom smo putu. Od 2014. kada je donesena odluka da EPS promeni pravnu formu jer će to omogućiti i zapravo reformu jer ne može da menjate stvari dubinski u preduzeću koje je javno preduzeće jer imate ograničenja, više političkih upliva. U prvih šest meseci nove Vlade mi smo u tome uspeli. Iza toga je jasno stala država i odlučnost da se nešto promeni. Kada su u pitanju spekulacije i neistine kako bi zbunili građane i radnike, treba odlučno istupiti. Nisam bila lenja, veća sam se udubila i shvatila, te spekulacije od 14 milijardi koje neko spominje je procenjena nabavna vrednost iz 2011. godine, a imovina u elektroprivredi ona treba da se procenjuje po fer vrednosti koji procenitelji procenjuju. Ona se povećala u deset godina, to je logično jer je bilo ulaganja u održavanja i postrojenja EPS -a u proteklih deset godina. Ono u šta nismo ulagali su proizvodni kapaciteti i oprema, energetski kapaciteti elektroprivrede jesu zastareli jer nismo izgradili ništa novo. Ulagali smo da održavamo ono što imamo, zato je došlo do povećanja vrednosti imovine, tu nisam uključila amortizaciju koje je veoma bitna. Samo da bih pokazala da su neistine, poredimo nešto što ne može da se poredi. I početnik u računovodstvu može da razume ovo o čemu govorim – dočarala je veoma koncizno i dodala kako reagujemo na pritiske da se EPS proda i time se smanje dugovi:
Stefan Kojić

 

  • Na nas niko ne može u toj meri da vrši pritisak da mi nešto moramo da prodamo. Ono što su zagovarali jeste da se sprovedu reforme. Da bi se povećala profitabilnost morate imati adekvatno upravljanje. Morate imati smanjeni upliv politke. Vlada ne bira generalnog direktora, to radi stručan nadzorni odbor, a Vlada sama sebi umanji ovlašćena, ali je odgovorna za sva strateška pitanja. Država je vlasnik i biće vlasnik. Bilo bi pogubno za elektroprivedu da se ona privatizuje u pravom smislu reči, Vlada nema nameru da to radi, to nije cilj reformi. Već da se zna ko je odgovoran i ko donosi strateške odluke. To će imati i benefite za radnike, kako ne bi napuštali radna mesta i kako bi napredovali  – istakla je ministarka na Hepi televiziji.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter