Izvor: Happy BSC
29.07.2022 u 14:45
0

HLADNI FRONT „ODUVAĆE“ TOPLOTNI TALAS! Evo kakvo nas vreme očekuje za vikend

Hladni front “oduvaće“ tokom vikenda toplotni talas sa našeg područja i doneti dugoočekivano osveženje i pljuskove,  prognozira meteorolog Đorđe Đurić. 

RHMZ IZDAO UPOZORENJE! Smena tropskih temperatura i nepogoda!

– Današnji dan u Srbiji proteći će u znaku sunčanog i veoma toplog vremena, uz razvoj oblačnosti, dok se u toku većeri na severu Srbije očekuje postepeno povećanje oblačnosti. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar. Zbog strujanja veoma toplog vazduha sa jugozapada i sa Mediterana, maksimalna temperatura biće danas od 33 do 37°C, u Beogradu do 36°C – napisao je Đurić na Fejsbuku i dodao: 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Vikend donosi promenu vremena. U subotu ujutro i pre podne u većem delu Srbije sunčano. Hladni front u sklopu prostrane visinske doline sa severa Evrope, već u toku prepodneva stići će do severozapada Srbije, pre svega do Bačke i doneti ovim predelima kišu i pljuskove sa grmljavinom, dok se ispred hladnog fronta u ostalim predelima Srbije i dalje očekuje veoma toplo u suvo, ali uz povećanje oblačnosti. Posle podne hladni front nastaviće i preko ostalih prdelela Srbije, pa se u svim predelima Srbije u toku poslepodneva i do večeri očekuje naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Zbog “sukoba“ vrele vazdušne mase sa juga i znatno svežije sa severa i zbog prodora svežije vazdušne mase iznad vrele podloge, atmosfera bi veoma burno odreagovala, pa bi bilo uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intrevalu palo i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru. U subotu će pre prodora hladnog fronta duvati južni i jugoistočni vetar, u košavskom području ujutro i pre podne jak. Pri i po prodoru hladnog fronta vetar će biti u skretanju na jak severozapadni. Maksimalna temperatura u subotu biće od 28°C na severozaapdu do 36°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 34°C. Po prodoru hladnog fronta temperatura će u kratkom vremensokom intervalu biti u padu i za deset stepeni.

Prema njegovim rečima, u nedelju će biti znatno ugodnije vreme.

– Još ujutro biće nešto više oblaka, ponegde sa padavinama, a tokom dana u svim predelima smena sunčanih i oblačnih intervala, uz jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 27 do 31°C, u Beogradu do 29°C i posle dužeg vremena temperature će u većem delu Serbije biti ispod 30°C, osim na istoku i jugu Srbije – navodi se i dodaje: 

– U ponedeljak ujutro u svim predelima sveže, a konačno će biti prekinut i duži niz tropskih noći u Beogradu, jer će minimalna temperatura opasti ispod 20°C. Dakle, jutro će biti vedro, uz temperature od 8 do 16°C,  a maksimalna dnevna od 27 do 31°C, u Beogradu do 29°C. I dalje će duvati pojačan severozapadni vetar. U utorak i u sredu slično vreme, uz dva, tri stepena više temperature. Dakle, biće sunčano, u Pomoravlju i na istoku Srbije uz pojačan severni i severoistočni vetar tokom dana.

Kako je naveo, umereno toplo vreme početkom sledeće sedmice i bez vrućina biće posledica prisustva visinskog ciklona severoistočno od našeg područja, koji će prema našem području uslovljavati strujanje  svežije vazdušne mase, dok će se već od četvrtka nad našim područjem uspostaviti termički greben na visini sa jugozapada, pa će sa Mediterana početi da struju veoma topla vazdušna masa, poreklom sa severa Afrike.

– Usled ovakve sinoptičke situacije i visokog vazdušnog pritiska, u drugoj polovini sledeće sedmice očekuje nas novi toplotni talas, uz vedro vreme i uz maksimalne temperature preko 35°C, a prema trenutnim prognozama narednog vikenda bilo bi još toplije i najvrelije. Dakle, hladni front “oduvaće“ tokom vikenda aktuelno toplotni talas sa našeg područja, pa bi smo do sredine sledeće sedmice uživali u ugodnom letnjem vremenu. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 27 do 31°C, od vikenda do sredine sledeće sedmice maksimalne temperature bile bi oko prosečnih vrednosti, ali bi u drugoj polovini sledeće sedmice zbog novog toplotnog talasa one bile za sedam do deset stepeni više od prosečnih. Kada je reč o padavinama, one se očekuju samo tokom subote i veoma bi dobrodošle mnogim predelima Srbije, jer preovladava jaka suša, koja veoma nepovoljno utiče na poljoprivredne i ratarske kulture. Loša vest je da se u prvih 7 do 10 dana avgusta padavine u Srbiji ne očekuju, tako da bi situacija bila veoma alaramntna, ako sutra neki delovi Srbije prođu bez padavina ili uz veoma male količine – poručio je on. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter