Izvor: BSC Happy
29.07.2023 u 09:51
0

KAKO JE IVO ANDRIĆ VASKRSNUO „MARŠ NA DRINU“: KOMUNISTIČKA VLAST ga ugušila, a onda je NOBELOVAC „poneo“ sa sobom u ŠVEDSKU (VIDEO)

Dirigent i kompozitor Stanislav Binički napisao je najpoznatiju srpsku kompoziciju "Na Drinu", u narodu poznatu kao "Marš na Drinu".

Marš je nastao u čast pobede srpske vojske nad Austro-Ugarima na Ceru 1914., koja je inače prva bitka Prvog svetskog rata. Binički ga je posvetio pukovniku Milivoju Stojanoviću Brki, komandantu Gvozdenog puka, koji je poginuo na Ceru.

@rtbalkan Kako je nastala čuvena srpska numera „Marš na Drinu“. 🎼 #rtbalkan #rtsrbija #serbia #srbija #hrvatska #crnagora #bosna #bih #zanimljivosti #foryou #foryoupage #fyp #fy#fypシ #viral #balkan#balkantiktok #balkanfyp #balkanvideo #srbijatiktok ♬ original sound – RT Balkan


Čuo se Marš tokom Albanske golgote, proboja Solunskog fronta, katkad između dva svetska rata, ali je utihnuo nakon dolaska komunističke vlasti.

„DOĆI ĆU U BEOGRAD KAD TAMO BUDU PADALE GRANATE“: Kako je DINO MERLIN govorio DEVEDESETIH (VIDEO)

Ploču na kojoj je bila kompozicija poneo ju je Ivo Andrić u Švedsku, na dodelu Nobelove nagrade, tako da je ona ponovo zaživela ne samo u Srbiji, nego u svetu! Doživela je mnoge obrade, a vrhunac njenog uspeha i oživljavanja je taj što je puštana u jeku komunističke diktature.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter