Izvor: Tanjug
01.01.2023 u 17:50
0

JOANIKIJE IZJAVIO: „Srbi na KiM su raspeti i okupirani, brutalno im se krše verska i ljudska prava“

Sveopšte božićno slavlje obuhata sve Srbe i tada su srpski badnjak i srpski običaji prisutni u domovima svih Srba širom sveta, a posebno u domovima "našeg raspetog naroda" na Kosovu i Metohiji, kaže mitropolit crnogorsko-primorksi Joanikije.

To što, kako ističe, trpe Srbi na KiM doživljavamo kao stanje nepravde, stanje okupacije, gde je našem narodu potrebna i vera i snaga da izdrže.

– I čini se, ako oko nečeg mi Srbi možemo da se složimo je da smo svi zajedo vezani za KiM, sve naše oči uprte su prema našim svetinjama, episkopu, sveštenstvu i narodu na KiM, jer oni nose veliki krst, veliko stradanje, trpe nepravde, ali se ne žale, naveo je mitropolit.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas u Sretenjskom manastiru u Moskvi, njegova poruka obišla svet!

Kada god ima priliku ide na Kosovo i Metohiju odakle se, ističe, vraća obogaćen njihovom verom i njihovim trpljenjem i optimizmom kako se oni bore i objedinjuju, kako trpe nepravde i kako su odani svetinjama i tradiciji.

– Daće Bog da se i ova iskušenja razreše, da srpski narod dobije svoja prava na KiM kako god išla politika i svetski procesi. Mi smo vezani za svetinje i naš narod i vidimo da to i nama, koji smo van KiM, mnogo znači što se ta veza ostvaruje, naveo je Joanikije.

Iz Crne Gore, kaže, svako malo idu autobusi sa narodom na poklonjenje u svetinjama na KiM i vidimo koliko to našem narodu znači.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Želimo da naš narod u miru proslavi Božić i Vaskrs, znamo koliko to njima znači, da mogu slobodno da ispovedaju svoju veru u svojim svetinjama… Ipak tamo Crkva i narod žive punim životom. Zahvaljujući Crkvi taj narod živi tamo i ima taj optimizam neviđene snage i intenziteta, kaže mitropolit.

Ističe divljenje prema toj, kako kaže, dečici, sveštnstvu i monaštvu kako u tako teškim uslovima uspevaju da žive i da se nikada ne žale.

– Naš narod je odan svojoj veri i svojoj Crkvi, kazao je mitropolit i poželeo da ih predstojeći Božić, rođenje Hristovo obasja božjom ljubavlju, da im donese obnovljenje, zajedništvo i slogu.

Mitropolit Joanikije je komentarisao nedavnu zabranu patrijarhu Porfiriju prelazak administrativne linije ka KiM i ukazao da je to za SPC i Srbe na KiM bila veoma važna poseta i da je ta zabrana pokazala koliko je naš narod tamo raspet, koliko trpi i kolika je to nepravda.

Ističe da su tom zabrano brutalno prekršene verske slobode i verskih prava na KiM.

– To je diskriminacija vrlo širokih razmera, toliko nerazuman potez da će to i prištinske vlasti ubrzo videti i tu odluku povučhi. To je za njih kontraproduktivni potez. Oni time ne mogu ništa da dobiju, samo su pokazali zlu volju prema srpskoj crkvi i srpskom narodu, jasan je mitropolit Joaniikije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter