Izvor: tanjug
02.11.2021 u 17:35
0

Ključ integracije Roma je delovanje na lokalu

Predstavnici 14 gradova i opština danas su na svečanoj ceremoniji potpisali protokol o drugoj fazi sprovođenja programa ROMACTED i poslali poruku da je ključ za integraciju Roma delovanje na lokalu.

-Kada Romi budu vidljiv i nedeljiv deo svakog ljudskog društva ta ljudska društva neće biti “više romska“, biće “više ljudska“- poručila je tom prilikom ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić.

PROČITAJTE JOŠ:VUJANIĆ: Registracija vozila po starosti, a ne po kubikaži je POŠTENA!

Kako je rekla, zadatak ministarstva bio je da kreira normativni okvir kao osnovu za saradnju na lokalnom nivou.

Uprkos svemu, dodala je ministarka, potrebna je velika energija za borbu sa predrasudama kod većinske zajednice, ali i unutar romske manjinske zajednice.

-Naš posao je dekonstrukcija percepcije o tome šta su Romi u našim sredinama, šta su oni kao manjinska zajednica, dekonstrukcija i njihove percepcije da ne zaslužuju ništa drugo nego da budu marginalizovani- rekla je Čomić.

Ministarka je ukazala na problem uključivanja Roma u obrazovni sistem, ali i na čitavu generaciju mladih visokoobrazovanih Roma i Romkinja koji nailaze na diskriminaciju na tržištu rada.

Šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tobias Flesenkemper je izjavio da je tokom pandemije tempo pokretanja programa ROMACTED bio nešto sporiji, ali da svakako nije izgubio na kvalitetu.

Duh Saveta Evrope, kako je rekao, ogleda se u radu zajedno sa romskom zajednicom i pružanju podrške zemljama članicama, ali i državama širom Evrope na promociji različitosti, ravnopravnosti i antidiskriminaciji.

-Nasa kancelarija u Beogradu radi sa svim relevantnim nivoima vlasti u Srbiji da od tekućih reformi koristi imaju svi ljudi u Srbiji, uključujući Rome -rekao je Flesenkemper.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre osvrnuo se na godišnji izveštaj Evropske komisije u kome su istaknuti problemi romske zajednice, poput pristupačnosti ličnim dokumentima, obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, stanovanju i drugo.

-Svaki pojedinac može da bude vredan član zajednice. Zapravo, što više integrišemo i uključujemo individue u društvo, činimo ga jačim, otpornijim i prosperitetnijim- poručio je Žofre.

On je naveo da EU posebno vrednuje mogućnost svakog čoveka na unapređivanje, zaštitu i ostvarivanje ljudskih prava, te da je njihov fokus da se omoguće instrumenti i alati onima koji se bave tim problemima.

PROČITAJTE JOŠ:KORONA U KRALJEVAČKOM OKRUGU: Brojke ponovo rastu

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Stevan Gligorin naveo je da je druga faza programa ROMACTED idealna prilika za lokalne samouprave da nastave sa rešavanjem izazova i problema romskih zajednica na njihovim teritorijama.

-Svaka sredina i svako romsko naselje, koje je , nažalost, vrlo često podstandardno, suočava se sa sličnim problemima, ali ima i svoje specifičnosti- naveo je državni sekretar.

Gligorin je istakao da ministarstvo koje predstavlja u pandemiji kovid-19 nije zaboravilo na romske zajednice, kojima je pružena puna podrška u imunizaciji.

-Ponosan sam kao Rom da mogu da kažem da sam od početka pandemije kao Srbija imali snage da mislimo o različitim segmentima našeg društva i nismo zaboravili Rome iz podstandardnih naselja -izjavio je Gligorin.

Prva faza ROMACTED na Zapadnom Balkanu i u Turskoj trajala je od 2017. do 2020. godine.

Potpisom predstavnika Aleksinca, Apatina, Bača, Kostolca, Kragujevca, Kruševca, Lebana, Niša, Pirota, Prokuplja, Subotice, Vrnjačke Banje, Zaječara i Zvezdare – danas je i zvanično počela druga faza programa ROMACTED koju su podržali Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Savet Evrope.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, predsednica Fondacije BFPE za odgovorno društvo Sonja Liht i programska menadzerka ROMACTED Marina Vasić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter