Izvor: Telegraf
16.01.2023 u 09:20
0

KRAKEN JOŠ NIJE POTVRĐEN U SRBIJI, ALI JE PRISUTAN: Novi soj korona virusa odlikuju 2 simptoma

Izolacijom smo tokom dvogodišnjeg perioda, zapravo izgubili neku dozu imuniteta.

U Srbiji još nije potvrđen novi soj korona virusa – kraken. Lekari ipaki veruju da je već u cirkulaciji, jer je zabeležen u zemljama okruženja. Karakterišu ga visoka temperatura i povraćanje, a mnogi se ovih dana žale baš na te simptome. Prisutni su i drugi respiratorni virusi, koji se brzo prenose, pa stručnjaci apeluju da svi sa simptomima budu u izolaciji, ali i da nose maske kako bi zaštitili ljude oko sebe.

Izgleda da smo zbog pandemije, izolacije, obaveznog nošenja maski, postali osetljiviji i podložniji raznim virusima.

– Tačno je da smo izolacijom, ne samo maskama, već izolacijom tokom dvogodišnjeg perioda, zapravo izgubili neku dozu imuniteta, ali pričam o specifičnom imunitetu dakle na određene patogene, s druge strane, takođe je pao obuhvat vakcinacije za neke od infekcija za koje postoje vakcinacije, poput gripa, zaboravili smo da grip može da nam se vrati na velika vrata – objašnjava virusolog Ana Banko za medije.

Pojašnjava da nismo ranjiviji, ali da naš imunitet nije bio stimulisan na odgovarajući način, i da se sada kod mnogih, pre svih dece, raznorazne infekcije nadovezuju jedna na drugu:

UPOZORENJE! KRAKEN STIGAO U SRBIJU! Ovo su simptomi najzaraznijeg soja koronavirusa!

– Naš imunski sistem funkcioniše tako što pamti, i mnogi patogeni, ono što svi znaju šta znači, bustuju nas iz sezone u sezonu, i u određenim periodima osećamo jači odnosno manji intenzitet i simptome. Tokom dve do tri godine mi se sa tim patogenima nismo susretali, naročito deca, koja jesu najčešći izvor infekcija u ovom periodu.

A, iako je nedelja, laboratorija „Vatreno oko“ u Kliničkom centru radi. Procenat pozitivnosti na korona virus nije zanemarljiv.

– Od 31. decembra 2022. do danas mi smo izdali preko 2.400 pi-si-ar testova, procenat pozitivnosti je od 11 do 16 odsto. Dnevno, 13-14, pozitivnost visoka, značajan prenos virusa u populaciji – navodi doktorka Snežana Jovanović iz laboratorije „Vatreno oko“ pri UKCS.

U kovid bolnicama trenutno je gotovo 300 pacijenata, uglavnom starijih. U kovid bolnici Batajnica je njih pedeset troje. Na respiratoru – petoro.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Sve lekove raspoložive za lečenje omikrona imamo u ambulantnim uslovima se daju, primaju se oni koji zahtevaju, zbog pridruženih bolesti na bolničko lečenje – kaže direktorka Kovid bolnice Batajnica prof. dr Tatjana Adžić Vukičević.

U Srbiji još nije potvrđen kraken soj koronavirusa, ali je verovatno već u cirkulaciji.

– Simptomi visoka temperatura, povraćanje, što ukazuje na novi soj ali nije potvrđeno. Potvrđen je u Sloveniji, Rumuniji, pa je sigurno i kod nas. Raspust završavaju srednjoškolci, sledeće nedelje i osnovci, sigurno će biti povećanja, ali ne treba da bude alarmantno za naš narod, imamo dobar imunitet – navodi doktorka Jovanović.

Globalno, protivepidemijske mere koje su važile dok nije bilo vakcina i lekova, i dok je virus korone bio nepoznat, su ukinute. Apel virusologa i dalje je da kada ste bolesni ostanete kod kuće, i nosite masku, kako biste zaštitili ljude oko sebe.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter