Izvor: Telegraf/BSC Happy
30.01.2023 u 08:52
0

LISTA PREKRŠAJA ZA ODUZIMANJE VOZILA: Novi nacrt zakona o saobraćaju navodi čak 18 primera

Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila u krvi, odbijanje alko-testa, vožnja bez vozačke dozvole ili tokom mere zabrane upravljanja vozilom - samo su neki sa spiska od 18 saobraćajnih prekršaja zbog kojih će se oduzimati vozilo, prema predloženim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Kako je predviđeno Nacrtom tih izmena, koje bi u martu trebalo da prođu Vladu i nađu se pred poslanicima, vozilo će biti oduzimano samo onim vozačima koji su u prethodne dve godine već pravosnažno osuđeni za neki od ovih prekršaja sa spiska, i to do pravosnažnog okončanja prekršajnog postupka, bez obzira na to da li je vozač vlasnik vozila ili nije.

AMSS PORUČUJE: Oprez u vožnji zbog moguće poledice

-Ovu listu mogli bismo da nazovemo „crna lista prekršaja“ jer se odnosi na najopasnija ponašanja u saobraćaju-kaže Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja i dodaje da je reč o privremenom oduzimanju vozila do okončanja postupka, a da sud, po postojećim propisima, ima mogućnost da u postupku vozilo oduzme i trajno.

Ocenjuje da su izmene hitne, te navodi da se paralelno sa njima radi i na novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, koji bi trebalo da bude završen do Nove godine, i po kom bi sud u određenim situacijama imao ne mogućnost, nego obavezu oduzimanja vozila.

Nasilnička vožnja
Nasilnička vožnja je kada vozač dva ili više puta prođe crveno svetlo na semaforu, ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo 10 minuta, kada pretiče kolonu na neisprekidanoj uzdužnoj liniji ili prekorači brzinu u naselju za 90 km/h više od dozvoljene, a van naselja za 100 km/č. Tu je i upravljanje vozilom u stanju potpune alkoholisanosti.

-Smatramo da ćemo ovom merom uticati na promenu ponašanja nesavesnih vozača i smanjiti broj takozvanih povratnika, odnosno onih koji ponavljaju teže saobraćajne prekršaje. Kroz rad sa nesavesnim vozačima, kojih je u poslednjih 10 godina bilo više od 11.500, verujemo da će privremeno oduzimanje vozila do okončanja sudskog postupka imati uticaj na promenu svesti i ponašanja- kaže Verica Mijović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Zvanični podaci MUP za prošlu godinu pokazuju da je zbog neprilagođene brzine nastradala trećina svih poginulih u saobraćaju, a zbog vožnje u alkoholisanom stanju svaki sedmi. Za godinu dana poginulo je ukupno 554 ljudi, a povređeno je više od 16.000, od čega 3.365 teže. Ukupno je bilo 33.225 saobraćajnih udesa.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter