Izvor: Tanjug
29.03.2023 u 15:24
0

MINISTAR RUŽIĆ NAGLASIO: „Učenici iz RS moći će da upisuju fakultete u Srbiji i nakon uvođenja državne mature“

Ministar prosvete Branko Ružić i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir razgovarali su danas o saradnji visokoškolskih ustanova Srbije i Srpske, i ocenili da je saradnja njihovih resora na zavidnom novou.

– Saradnja visokoškolskih ustanova Srbije i Republike Srpske je na zavidnom nivou i nastojaćemo da nastavimo sa unapređenjem te saradnje. To svakako činimo. Veći kvalitet visokog obrazovanja je svakako jedan od ciljeva koji jeste u fokusu i jednog i drugog ministarstva i obe vlade i važno je da smo razmenili korisne informacije, rekao je Ružić posle sastanka sa kolegom iz Republike Srpske. Ministri su podsetili da se veliki broj studenata iz Republike Srpske školuje na fakultetima u Srbiji, pre svega u Beogradu i Novom Sadu.

– Dotakli smo se i teme državne mature koja je definisana našim zakonom, a tretiraće i one koji dolaze iz Republike Srpske iz srednjih škola, a koji će želeti da konkurišu na fakukltete u Srbiji. Razgovali smo i o održavanju zajedničkih konferencija uvažavajući činjenicu o autonomiji univerzitzeta kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, kazao je Ružić.

MINISTAR RUŽIĆ U POSETI OSNOVNOJ ŠKOLI „BORA STANKOVIĆ“ NA BANJICI: „Ostaće vam još dovoljno vremena da upotpunite svoje znanje do završnog ispita u junu“

Dodao je da su Srpska i Srbija jedintven akademski porstor imajući u vidi da veliki broj porfesora na Univerzitete u Banjaluci i Sarajevu dolazi iz Srbije, kao i da na fakultetima u Srbiji ima veliki broj doktoranata koji dolaze iz Republike Srpske. Ministar Budimir je kazao da univerziteti u RS tesno sarađuju sa univerzitetima u Srbiji i da je na sastanku bilo reči i kako da se ta saradnja unapredi.

– Postoji mnogo modela , a jedan je direktna razmena nastavnog osoblja i studenata. Ministar Ružić nam daje podršku da poštujući autonomiju univerziteta pravimo zajedničke naučne skupove i tu saradnju bi trebalo da proširujemo. Pored evropskih projekata radimo i projekte koji će biti zajednički za Srbiju i RS. Posebno mi je dsrago što Srbija vodi brigu o budućim studnetima iz RS poštujući nova zakonska rešenja o državnoj maturi i što će organizovati da budući studenti iz RS mogu da ispune uslove za upis na viskoškolske ustanove, rekao je Budimir.

Kazao je da sve veči broj studenata iz Srbije upisuje dva univerziteta u RS i pozvao đake iz Srbije da se još u vfećem broju upisuju na fakultete u RS.

– Važno je reći za Srpsku da mi imamo besplatno školovanje na Univerzitetima i besplatan smeštaj za sve one studente u regionu koji redovno upisuju godine studija. Zadovoljstvo je osetiti tu podršku koju Vlada Srbije daje Srpskoj u oblasti visokog obrazovanja i siguran sam da će saradnja biti još bolja i intenzivnija, rekao je Budimir.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter