Izvor: BSC Happy
27.01.2023 u 15:55
0

MINISTAR VESIĆ POTPISAO MEMORANDUM O SARADNJI: Razvoj trening centra u železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju (FOTO)

Godine koje slede, biće godine velike ekspanzije vazdušnog i železničkog saobraćaja, istakao je Vesić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je danas Memorandum o saradnji na razvoju trening centra u železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju sa v.d. direktorkom Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijelom Grujić.

Tom prilikom, svečano je otvorena rekonstruisana zgrada Vazduhoplovnog trening centra Vazduhoplovne akademije u Beogradu, u koju je uloženo više od tri miliona evra, gde će se nalaziti i simulator za Erbas A320, koji će moći da se koristi i za obuku modela A319 i A321.

U ovoj akademija godišnje će se školovati oko 120 pilota, kao i aviomehaničari i kontrolori letenja.

Ministar je naglasio da će licence stečene na Vazduhoplovnoj akademiji važiti u Evropskoj uniji, a svršeni studenti moći će da rade u bilo kojoj zemlji EU, a da će u ovoj obrazovnoj ustanovi moći da se školuju kadrovi iz zemalja u okruženju, na osnovu sporazuma Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije i srodnih institucija zemalja regiona, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Turske.

Ministar Vesić otvorio rekonstruisani objekat Vazduhoplovne akademije u Beogradu

– Godine koje slede, biće godine velike ekspanzije vazdušnog i železničkog saobraćaja, a Srbija postaje logistički hab u ovom delu Evope, u vodnom, železničkom i vazdušnom saobraćaju i mesto u kome će biti potrebe za školovanjem ovakvih kadrova – rekao je Vesić.

On je ukazao da se u sistemu dualnog obrazovanja do sada obrazovalo oko 10.000 učenika, da je oko 4.500 njih već dobilo posao, a da su im plate veće za 10.000 dinara.

U vazdušnoj industriji ima sve više posla, a sa novih 120 studenata svake godine pokazujemo koliko se taj sektor transporta šiti, zato je važno da obrazivne institucije prate takav razvoj ove oblasti, rekao je Vesić i dodao da će svi koji budu završili školovanje imati posao, što je i suština obrazovanja. Tako se povezuju privreda, obrazovanje i državna uprava, smatra Vesić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić rekla je da je današnji dan značajan za osiguravanje kvalitetnog obrazovanja kadrova u vazduhoplovstvu, da će dozvole koje budu stekli biti usaglašene sa EASA standardima EU i da se nada da će one od marta moći da budu upisane u njihove diplome.

Grujić je navela da je Trening centar jedinstven, jer je tokom rekonstrukcije usklađen sa EASA standardima i da, ukoliko evropske projekcije kažu da će do 2025. godine biti potrebno više od 270.000 pilota, to govori o smeru kretanja tog centra.

Ona je podsetila da će studenti Visoke škola strukovnih studija Vazduhoplovne akademije, mladi kontrolori leta, aviomehaničari, piloti imati diplome strukovnih inženjera, a da je u planu izrada master programa, najavljujući i obnovu i modernizaciju baze u Vršcu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter