Izvor: BSC Happy
24.03.2023 u 14:20
0

MINISTARKA ĐEDOVIĆ I DIREKTOR SEKRETARIJATA ENERGETSKE ZAJEDNICE: Razgovor o izradi nacionalnog energetskog i klimatskog plana (FOTO)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim o izradi Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije, reformama u energetskom sektoru i unapređenju zakonodavnog okvira u oblasti energetike.

Đedović je rekla da je integrisani plan ključni dokument kojim će biti određeni dinamika i koraci u procesu energetske tranzicije i koji će uskladiti ciljeve u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte. Prema njenim rečima, želja im je da budu ambiciozni, ali realni u postavljanju ciljeva i da iskoriste javnu raspravu i konsultacije sa Energetskom zajednicom da bi na kraju dobili što kvalitetniji dokument.

„DECU VAM NEĆEMO OPROSTITI!“ U Gračanici služen pomen povodom godišnjice NATO bombardovanja (FOTO)

Ona je dodala da se očekuje da uskoro budu usvojene i izmene i dopune Zakona o korišćenju OEI koje će stvoriti uslove za sprovođenje aukcija za dodelu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Te izmene omogućiće da se povećavaju kapaciteti iz OIE, navela je minisarka i dodala da istovremeno imaju i obezbeđen siguran i pouzdan rad elektroenergetskog sistema, što je ključno za održivost energetske tranzicije.

MRE/Emilija Jovanović

Na sastanku je bilo reči i o planiranim aktivnostima u vezi sa prenošenjem evropskih direktiva EU u domaće zakonodavstvo, daljim koracima u reformisanju energetskih preduzeća i primeni propisa u vezi sa funkcionisanjem tržišta prirodnog gasa i električne energije.

Lorkovski je rekao da Srbija napreduje na putu ka ekonomiji sa nultom emisijom ugljen-dioksida i izrazio zadovoljstvo da su izrađene izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije koje otvaraju put za prve aukcije i podstiču korišćenje obnovljivih izvora energije. Sekretarijat pozdravlja i skoru finalizaciju nacrta Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu, naveo je on i istakao da su otvoreni da pruže pomoć Srbiji u osmišljavanju i primeni plana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter