Izvor: Tanjug
15.02.2023 u 11:42
0

NA DANAŠNJI DAN 1928. GODINE POLETEO PRVI AVION: Er Srbija obeležava 95 godina od prvog leta

Er Srbija, naslednica prve nacionalne avio-kompanije Aeroput, obeležava danas 95 godina od prvog leta obavljenog 15. februara 1928. godine između Beograda i Zagreba i istovremeno najavljuje 20 novih destinacija u ovoj godini, a do kojih do sada nije letela.

– Dvokrilni avion ‘Potez-29’ s motorom od 450 KS i maksimalnom brzinom od 175 km/h, poleteo je tog dana u 9.00 časova ujutru sa aerodroma u Zemunu i posle dva sata leta stigao u Zagreb. U avionu nazvanom ‘Beograd’ pored pilota nalazilo se petoro novinara i foto-reportera koji su dokumentovali događaj – navodi se u saopštenju Er Srbije.

ER SRBIJA UVODI NOVE LETOVE DO KAIRA! Direktno do egipatske prestonice od maja

Kako kažu, prvom letu Aeroputa prethodile su dve godine planiranja, priprema i prikupljanja sredstava kako bi se ta hrabra ideja uspešno realizovala.

– Kao ponosna naslednica prve nacionalne avio-kompanije, trudimo se da na temelju tradicije gradimo budućnost. Rastemo i razvijamo se, nastojeći da putnicima ponudimo još udobnije putovanje i bolje veze. Samo u toku 2023. godine pokrenućemo više od 20 novih destinacija do kojih nismo leteli prethodne godine. Nadamo se da ćemo svojim radom ispisati neku novu istoriju – rekao je generalni direktor Er Srbije Jirži Marek.

Er Srbija je tokom 2022. godine prevezla ukupno 2,76 miliona putnika u redovnom i čarter saobraćaju, realizovala ukupno 31.420 letova sa tri međunarodna aerodroma u Srbiji – matičnog beogradskog, kao i niškog i kraljevačkog, uvećala svoju mrežu za 15 destinacija, a flotu osnažila sa sedam novih aviona, navodi se u saopštenju.

Kako kažu, kompanija već sedam meseci uzastopno, od jula 2022. godine, nastavlja da beleži rekordne mesečne rezultate u broju prevezenih putnika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter