Izvor: BSC HAPPY
26.01.2023 u 09:40
0

„Naša dužnost je da čuvamo sećanja na stradanja u Drugom svetskom ratu“: Ministar Ružić povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta

Ministar prosvete Branko Ružić je, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, koji se obeležava 27. januara, ukazao da je naša dužnost da čuvamo sećanja na sva stradanja i žrtve, jer je to način da sačuvamo buduće generacije od ovakvih opasnosti.

-Istorija i tradicija naše zemlje svedoče da smo se uvek suprotstavljali svakoj nepravdi, a tako je bilo i u Drugom svetskom ratu kada smo se borili protiv fašizma. Duboko saosećamo sa patnjom i stradanjem jevrejskog naroda i veoma dobro razumemo šta je Holokaust. Zbog toga smo dužni da svakoga dana u godini čuvamo sećanja na sva stradanja i žrtve- rekao je ministar.

MINISTAR RUŽIĆ SA PETRINKOM I ŽIROOM: Značaj fizičkog i zdravstvenog vaspitanja dece i učenika

On je istakao čvrsto opredeljenje i posvećenost da se nikada ne zaborave tragični istorijski događaji.

Ministar je naveo da je u tom kontekstu veliki značaj obrazovanja, koje neguje sećanja na žrtve Holokausta i sve žrtve nacizma, jer je to način da sačuvamo buduće generacije od ovakvih opasnosti.

Ružić je istakao da Ministarstvo prosvete pruža sistemsku podršku nastavnicima i učenicima koji realizuju nastavne i vannastavne aktivnosti posvećene temi prošlih ratova, uz pijetet prema žrtvama svog, ali i svih drugih naroda.

-Tokom školovanja kroz časove odeljenskog starešine, građanskog vaspitanja, časove istorije i druge nastavne i vannastavne aktivnosti kod učenika se podstiče svest o značaju poštovanja ljudskih prava, vrednovanja ljudskog dostojanstva, empatiji i ravnopravnosti, ali uče i da prepoznaju predrasude i stereotipe- kazao je Ružić.

Ministar Goran Vesić razgovarao je sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem o rekonstrukciji brze pruge Niš – Beograd!

Na Nacionalno obrazovnom portalu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja od petka, 27. januara 20233. godine će biti aktivna stranica na kojoj će nastavnici moći da pronađu materijale o ovoj temi, a koju je pokrenulo Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo intenzivno sarađuje sa međunarodnim institucijama kao što su Memorijalna ustanova žrtava i heroja Holokausta u Jad Vašemu
(Izrael), Muzej i centar za dokumentaciju (Le Memorial de la Shoah, Pariz) i Centra za dokumentaciju i istraživanja Centralne Evrope – „Centropa“ (Berlin), navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter