Izvor:
12.06.2019 u 12:26
0

NEPOGODA: PAKAO SE NALAZI U INDIJI: Nezabeležen toplotni udar ubio 36, temperature prešle 50 stepeni!

Toplotni talas koji je zahvatio Indiju usmrtio je 36 osoba od kojih je najviše siromašnih radnika, objavila je u sredu državna služba za nepogode upozoravajući da su rekordne temperature zabeležene u više indijskih saveznih država nego prethodnih godina.

Glavni grad Indije Delhi zabeležeo je temperaturu od 48 Celzijeusevi stepeni, što je najviša ikada izmerena temperatura u tom gradu, dok je u Čuruu, gradu u severozapadnoj državi Radžastan, temperatura dostigla čak 51 stepen.

– Ovo je najgori toplotni udar ikad. Tokom 2015. toplotni val je bio zabeležen u devet zemalja, a sada se procenjuje na njih 23 – rekao je Anup Kumar Srivastava, stručnjak za suše i toplotne udare pri državnoj službi za nepogode (NDMA).

– Potvrdili smo 36 smrti od kojih najviše među slabo plaćenim radnicima koji iz ruralnih područja dolaze u gradove u potrazi za poslom i boljim životom – rekao je Srivastava za Rojters.

U Indiji za vreme letnjih meseci obično vlada nestašica vode, ali ove godine je situacije osobito zabrinjavajuća u zapadnim i južnim državama u kojima 2018. nije bilo mnogo padavina za vreme sezone monsunskih kiša.

NDMA je predviđala da će udar pogoditi Indiju sredinom marta, ali je vreme postalo ekstremno sredinom maja pa se očekuje da će takva situacija trajati do sredine jula.

Sve više gradova se suočava s vrućinama, koje su snažnije u odnosu na protekle godine, i zabeleženim temperaturama iznad 45 stepeni, rekao je Srivastava.

– Iako je u Indiji bilo preko 2.000 smrti zbog toplotnog udara tokom 2015., broj smrtnih slučajeva se smanjio u naredne tri godine jer je su se kampanje kojima se podiže svest u javnosti proširile na više država – rekao je službenik NDMA.

– Želeli smo da smanjimo broj umrlih na jednocifren broj ove godine – dodao je Srivastava.

– Mnogi političari su bili zaokupljeni izborima što je i uticalo na nadzor kampanja za podizanje svesti – rekao je on.

Izvor: Tanjug
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter