Izvor: ALO
13.06.2024 u 16:54
0

NEZAPAMĆENA OLUJA SE SPREMA NA NEBU IZNAD SRBIJE: Rhmz hitno popalio alarme,OVDE SU OLUJE!

"U narednom satu grmlјavinske oluje sa gradom biće najaktivnije u oblasti od Kolubarskog okruga, preko Šumadije, severnog Pomoravlјa i južnog Banata do Braničeva", upozorio je RHMZ u 16 sati.

RHMZ izdao niz upozorenja

U 15.35 Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će se Superćelijske nepogode sa jakim plјuskovima, grmlјavinom, gradom i jakim vetrom sa područja Kocelјeva – Obrenovac – Sopot preko severa Šumadije i Smedereva u narednom satu premeštati ka južnom Banatu i Braničevskom okrugu.

Prethodno, upozorenje je izdato za područje Beograda:

„Jaki plјuskovi, grmlјavina, lokalna pojava grada i jakog vetra u zoni plјuskova očekuju se i na području Beograda – najpre na terotoriji opština Obrenovac i Lazarevac, a nakon 15.30 časova i u ostalim delovima grada. Nepogode će se proširiti i na Šumadijski okrug“, upozorio je RHMZ u 15.35.

„Oblačnost sa jakim plјuskovima, grmlјavinom i lokalnom pojavom grada iz Mačvanskog okruga približavaće se području Beograda i najpre zahvatiti teritoriju opštine Obrenova“, hitno je upozorio Republički hidrometeorološki zavod u 14.45 sati.

„Jaka grmlјavinska oblačnost sa obilnim plјuskovima, gradom i olujnim vetrom iz pravca BiH u narednom satu zahvatiće delove Podrinja, a naročito potez Mali Zvornik – Loznica sa tendencijom premeštanja dalјe ka unutrašnjosti Mačvanskog okruga“, hitno je upozorio Republički hidrometeorološki zavod u 13.50 sati.

Kiša i plјuskovi sa grmlјavinom počeće i u delovima Bačke, Srema, Šumadije i na jugozapadu Srbije.

Prethodno, za danas je najavljeno veoma nestabilno sa pljuskovima, grmljavinom, lokalno velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom i jakim i olujnim vetrom u zoni najintenzivnijih pljuskova.

„Tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. Za konkretne lokacije RHMZ će izdavati hitna upozorenja jedan do dva časa unapred“, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ)

RHMZ je objavio i meteorološku najavu za danas:

„Tokom pre podneva na području Srema, Bačke, zapadne i jugozapadne Srbije ponegde će biti slabe kiše. U pojedinim delovima Beograda padaće takođe kiša slabog intenziteta“.

Najviši nivo upozorenja u dva regiona Srbije

U skoro celoj Srbiji upaljeni su meteoalarmi i to različitog nivoa upozorenja. Samo u Bačkoj danas nema prognoziranih nepogoda, dok će u Istočnoj i Jugoistočnoj Srbiji danas biti najkritičnije, gde je upaljen crveni, najviši nivo upozorenja zbog dve pojave – pljuskova i grmljavine.

Crveni meteoalarm znači da će vreme biti vrlo opasno!

„Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi“, navodi se na sajtu RHMZ.

Narandžasti meteoalarm upaljen je u Šumadiji, Pomoravlju, Jugozapadnoj Srbiji i na KiM. U Banatu, Sremu, Beogradu i Zapadnoj Srbiji na snazi je žuti meteoalarm.

Jake oluje u ovim delovima Srbije

I meteorološka startap kompanija Hailz Srbija objavila je upozorenje:

U četvrtak će se područje za jake oluje popodne pružati preko:

• Moravičkog okruga

• Raškog okruga

• Rasinskog okruga

• Topličkog okruga

• Nišavskog okruga

• Zaječarskog okruga

• Jablaničkog okruga

• Pirotskog okruga

„Ovde će biti kombinacija najveće vlage, najviših temperatura i najjačih strujanja. Kao i prethodna dva dana, najrazvijeniji oblak može pratiti region Zapadne Morave prema istoku i nesmanjenim intenzitetom stići do Bugarske“, navode.

Severnije od ovih okruga će se šanse za jake oluje, zbog ograničene energije, naglo smanjivati i iz Bosne i Hercegovine će, popodne, stići kišna masa sa pljuskovima, grmljavinom i ređim nevremenima, kojih (nevremena) severno od Save i Dunava sigurno neće biti, dodaju.

 

 

ZAVRŠNI ISPIT ZA SREDNJOŠKOLCE SE POMERA: Saznajte kada će biti!

 

U zavisnosti od stanja sa zagrevanjem u prvom delu dana i količine slojastih oblaka, ova predviđanja će biti modifikovana.

Kada će padati kiša u Beogradu

U Beogradu se oko 9 časova očekuju padavine, a razvedravanje se očekuje već oko 10 časova i najviša dnevna temperatura oko 24 stepena, prognoza je na portalu „Accuweather“.

Tokom dana će biti mestimično oblačno uz kišu propraćenu grmljavinom koja se ponovo očekuje oko 18 časova.

Kada će padati kiša u Novom Sadu

I u Novom sadu se padavine očekuju oko 9 sati, uz mestimično razvedravanje. Maksimalna dnevna temperatura biće oko 22 stepena.

Ponovne padavine očekuju se u 14 i 17 časova, sa oblačnim intervalima između, navodi se na sajtu „Accuweather“

Kada će padati kiša u Nišu

U Nišu će se tokom dana smenjivati periodi sunca i oblaka uz najavljenu dnevnu temperaturu do 30 stepeni. Jutarnja temperatura biće oko 21 stepen.

Nišlije da se spreme za pljuskove tokom dana, ali za sada se ne može precizno reći u kom tačnu delu dana će padati kiša.

Kada će padati kiša u Kragujevcu

U Kragujevcu su za danas najavljene jake oluje sa grmljavinom i nekoliko jakih pljuskova.

Kiša je najavljena oko 9 časova, nakon čega se od 10 časova očekuje mestimično razvedravanje.

Najavljena oluja sa grmljavinom biće oko 14 časova pa sve do 17 kada se očekuje mestimično oblačno ali bez padavina.

Do petka nestabilno vreme

RHMZ saopštava da će do petka biti promenljivo i nestabilno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom koji danas i sutra lokalno mogu biti i izraženiji sa velikom količinom padavina za kratko vreme, pojavom grada i sa jakim i olujnim vetrom u zoni najjačih pljuskova.

Dnevna temperatura danas i sutra na severu i zapadu u intervalu od 21 do 24 stepeni Celzijusovih, a na jugu i jugoistoku i dalje oko 30 stepeni Celzijusovih, a osvežiće u petak.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter