Izvor: Tanjug
05.04.2022 u 11:59
0

NOVI REKORD CENE AUTOGASA: Evo koliko iznosi litar goriva na pumpama

Cena autogasa je na pojedinim pumpama u Beogradu dostigla novi rekord od 103 dinara za litar, čime je probijena maksimalna cena od 102 dinara koju je tečni naftni gas (TNG) zabeležio u decembru prošle godine.

Cena autogasa je u decembru, usled energetske krize, prvi put probila nivo od 100 dinara, da bi se još istog meseca vratila na oko 98 dinara.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Cena je zatim nešto oslabila i autogas se na većini pumpi u Beogradu prodavao po ceni od oko 92 dinara.

Od početka ove godine cena autogasa nastavila je polako da raste, da bi u poslednjim danima marta ponovo dostigla 102 dinara.

Poskupljenje TNG-a je, prema rečima predsednika Udruženja za TNG Ivana Brajovića, posledica kombinovanog delovanja više faktora, a pre svega poskupljenja prirodnog gasa i nafte, kao i ukrajinske krize.

-Ovaj gas nastaje kao proizvod prerade prirodnog gasa, gasnog kondenzata i sirove nafte, pa zato njegova cena korespondira sa cenama prirodnog gasa i sirove nafte, a koriguje se prema uslovima na lokalnim tržištima. Ukrajinska kriza dovela je do poskupljenja prirodnog gasa i sirove nafte do rekordnih nivoa, pa je i cena TNG-a, koji nastaje njihovom preradom, oborila sve rekorde -rekao je prošle sedmice Brajović. 

Cena autogasa je uvek bila skoro duplo manja u odnosu na cenu benzina BMB 95, koji se sada prodaje za 175 dinara po litru.

Na primer, krajem maja 2020. godine, kada je bilo poremećeno tržište naftnih derivata zbog pandemije i zatvaranja, litar benzina BMB 95 koštao je oko 123 dinara, a TNG-a 66 dinara.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter