Izvor: Alo.rs
07.06.2023 u 07:53
0

OBELEŽAVAMO VAŽAN PRAVOSLAVNI PRAZNIK: Danas valja ispoštovati ova tri stara običaja

Pravoslavni vernici obeležavaju 7. juna praznik posvećen Svetom Jovanu.

Ovaj praznik nazivaju Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja, a u Srbiji se proslavlja nekoliko praznika posvećenim ovom svetitelju.

Praznik Svetog Jovana obeležava se 20. januara, dan njegovog rođenja obeležava se 7. jula, a dan smrti 29. avgusta kao praznik Usekovanje.

Sveti Jovan bio je propovednik koji je najavio dolazak Isusa Hrista, kako se navodi u Novom Zavetu. On je takođe bio prvi koji je krštavao u reci Jordan i govorio: „Ja vas krštavam vodom, ali onaj što ide za mnom jači je od mene… On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem“ – reči su Svetog Jovana.

Za ovaj praznik mnogi vernici praktikuju razne običaje, a od davnina se veruje da se na ovaj dan otvara nebo. Takođe, postoji slično verovanje kao ono na Bogojavljenje, da se nebo u ponoć otvara i da treba poželeti želje.

Običaj je da se danas obavljaju teški fizički poslovi, kao i da se ne radi sa oštrim predmetima.

Treći običaj koji se vezuje za ovaj praznik jeste branje lekovitih biljaka – kantariona, nane, lincure i konjskog čibura.

Veruje se da Sunce kreće nazad sa severa prema jugu, triput stane i „zaigra“ na današnji dan. Pored svih običaja ipak ostaje najvažnija molitva iz srca, praštanje, i ljubav.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter