Izvor: Tanjug/BSC HAPPY
31.01.2023 u 19:23
1

OPASNI MULTILOKULARNI EHINOKOKUS U SRBIJI: Liči na KANCER i može da METASTAZIRA, a ustvari je PARAZIT!

Reč je o veoma opasnom parazitu

Epidemiolog Gradskog zavoda dr Slavica Maris izjavila je da je prvi slučaj multilokularni ehinokokus nedavno otkriven u Srbiji i objasnila da je to parazit koji se prenosi sa divljih životinja, najčešće lisica i šakala koji svojim izmetom izbacuju jaja koja su otporna i opstaju u spoljašnjoj sredini, na zemljištu.

-Kada dođu u kontakt sa drugim životinjama, ili ako čovek unese ta jaja u organizam, onda se ta jaja zakače za sluzokožu creva a zatim se putem krvotoka mogu preneti na različite organe- navodi Maris.

Prema njenim rečima, on može toliko da naraste da liči na karcinom, odnosno na maligni tumor i može da metastazira iz jednog primarnog mesta i da se prenese na druge organe.

Dodala je da što se dijagnostike tiče, kasnije se otkriva jer od unošenja parazita u organizam do ispoljavanja prvih simptoma može proći od 12 meseci do nekoliko godina.

-U ovom slučaju koji smo imali u Vojvodini, parazit je bio smešten u jetri. Žena je imala abdominalne bolove. Kroz ultrazvuk i rendgen otkriveno je da se radi o ovom parazitu i nakon hirurške intervencije parazit je ostranjen- rekla je Maris.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “OPASNI MULTILOKULARNI EHINOKOKUS U SRBIJI: Liči na KANCER i može da METASTAZIRA, a ustvari je PARAZIT!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter