Izvor: Sputnik Srbija
27.08.2022 u 22:41
0

PATRIJARH PORFIRIJE U HERCEG NOVOM: Amfilohije je od pustoši napravio seme, koje daje bogate plodove! Svi smo večeras jedno telo bogočovečansko, jednim duhom živimo, dišemo i mislimo!

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije svečano je večeras dočekan u manastiru Savina kod Herceg Novog, odakle je uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice poručio da je danas sve veličanstveno i da je velika radost jer su, kako je kazao, svi ovde sabrani u jedinstvenoj svetinji koja se nalazi na najlepšem mestu od svih naših svetinja.

Patrijarh je poručio da ne postoje granice ni u vremenu, ni u prostoru, ni u večnosti.

„Svi smo večeras jedno telo bogočovečansko, jednim duhom živimo, dišemo i mislimo. U našoj crkvi je poznato da je poštovanje i proslavljenje Svetog Save više nego u svim krajevima izraženo ovde u Boki Kotorskoj. Ovde je najveći broj manastira posvećeno njemu“, naveo je patrijarh, prenosi Tanjug.

Patrijarh se osvrnuo na dela blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i poručio da je on od „pustoši napravio seme, koje je dalo bogate plodove“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

NEVEROVATAN PRIZOR U HERCEG NOVOM: Reke pravoslavnih vernika pristigle da dočekaju patrijarha Porfirija! (VIDEO)

„To nisu samo arhijereji i monasi, to ste vi braćo i sestre koji nosite znak Hrista, znak ljubavi i činite sve da u skladu sa onim semenom primite svakoga u svoje srce i dušu svoju, bez obzira ko kako sebe nazivao. Da imamo njegove molitve, a i mi da se molimo jedni za druge moleći se i za njega“, poručio je patrijarh.

Okupljenom vernom narodu obratio se rečima:

„Narode božiji, sabrani u ovaj predivni grad na predivnoj Jadranskoj obali u ovaj predivni svetli čas. Evo nas u ovoj svetoj obitelji uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice koja je pokrov i zaštita celog ljudskog roda. One koja svojim primerom pokazuje kakav treba da bude naš odnos prema Bogu i ljudima. Nema ništa bez promisli Božije među nama, uspone i padove, radosti i tuge, iskušenja i mnogo toga je skriveno od ljudi i sve to jeste po promisli Božijoj. Božiji zakon jeste ljubav i Presveta Bogorodica je most koji nas spaja i premošćuje sa zemlje na nebo“.

Crna Gora, poručio je patrijarh, treba da se ponosi divnim Herceg Novim i manastirom Savina, kao i da ljubav treba da preovlada i da treba negovati kosmopolitski duh, otvorenost srca i duše za svakog i drugačijeg, prenosi RTCG.

Poseta patrijarha Herceg Novom, upriličena povodom obeležavanja 640 godina od osnivanja grada i slave Manastira Savina – Velike Gospojine, bila je ranije planirana, ali je odložena zbog trodnevne žalosti nakon tragedije na Cetinju.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter