Izvor: Tanjug
10.03.2023 u 16:39
0

UZ PRISUSTVO POTPREDSEDNIKA VLADE I MINISTRA ODBRANE: Patrijarh Porfirije uručio ikone Gardi Vojske Srbije (FOTO)

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas darivanju ikona koje je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, uz blagoslov, uručio Gardi Vojske Srbije.

Tom prilikom je Vučević rekao je da je danas značajan dan za sve pripadnike Garde, za Vojsku Srbije i Ministarstvo odbrane.

-Zajedno sa načelnikom Generalštaba, komandantom Garde i pripadnicima Garde privilegovani smo da danas primimo dva poklona od monaštva, odnosno bratstva manastira Kovilj – ikone Svetog Georgija i Svetog Despota Stefana -rekao je Vučević.

Naglasio je da je posebno u današnje vreme potrebno „jedinstvo države i crkve, naroda, jedinstvo vojske i crkve“.

Gradonačelnik Šapić najavio „BEOGRADSKE DANE PORODICE“ u maju – manifestacija za očuvanje tradicionalnih vrednosti

-Dve institucije, uz predsednika, sa najvećom podrškom u narodu uvek su crkva i vojska i kada su zajedno onda smo nepobedivi i nesalomivi, pre svega duhom i verom, ali i hrabrošću i odlučnošću- poručio je ministar Vučević

Ministar je istakao i da će Ministarstvo odbrane, Generalštab Vojske Srbije i SPC posebno obeležiti 10 godina od povratka verske službe u kasarne i vojne objekte.

-Nema ništa prirodnije nego da sveštenici budu uz svoj narod svugde i na svakom mestu, a posebno kada se radi o tako specifičnoj službi kao što je vojna služba. Ako je igde potrebna duhovna podrška, duhovna orijentacija i duhovna uteha među ljudima onda je to zasigurno potrebno u Vojsci -rekao je patrijarh Porfirije prilikom obilaska, navodi se u saopštenju SPC.
Dodao je da je od 2001. pa do 2014. godine prošao sve faze saradnje između Vojske i Crkve, u izradi svih dokumenata koji su danas na snazi, sve do momenta uspostavljanja svešteničke službe.

Ikone Svetog Đorđa i Svetog Despota Stefana izrađene u manastiru Kovilj biće deo bogoslužbenog prostora Garde Vojske Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter