Izvor:
21.08.2018 u 14:14
0

PILOTI MIGOVA 29: Avioni odlični, imaće nove sposobnosti dejstva na velikim daljinama!

Dva remontovana MIG-a 29, koje je Srbija nabavila od Rusije, uspešno su obavila prvi probni let sa aerodroma u Batajnici u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a piloti su rekli da su avioni odlični, i da će već od sutra biti u upotrebi.

Nakon uspešno završenog remonta i današnjeg prijema aviona u Batajnici, srpski piloti su prvi put upravljali remontovanim avionima MIG 29 iz Rusije. Jednim MIG-om 29 upravlja pukovnik Aleksandar Piposki, a u drugom se nalaze major Zoran Jokić i pukovnik Brane Krnjajić.

Piposki je, govoreći o utiscima sa probnog leta, rekao da su građani mogli putem medija da vide prvi let tih aviona u ratnom vazduhoplovstvu Srbije. Ti avioni su, kako je rekao, u ovoj fazi dovedeni na nivo naših MIG-ova koje imamo u vojnom vazduhoplovstvu.

– Avioni su prošli naše kriterijume i zadovoljavaju određene standarde da uđu u operativnu upotrebu i već sutra će ti avioni biti u redovnom letenju, kako za obuku pilota, tako i za dežurstvo u sistemu PVO na zadatku kontrole i zaštite vazdušnog prostora – rekao je Piposki.

Kaže da su avioni veoma "meki" za upravljanje, kao i da je na njima izvršen tzv. laki remont.

– Vidi se da su izuzetno upravljivi – dodao je on.

Ističe da to nisu potpuno novi avioni, ali da sada skoro kao da jesu, s obzirom na to šta je sve na njima urađeno, ali i da su i naša četiri aviona trenutno u fazi remonta, koji će biti završen u naredna dva meseca.

Prema njegovim rečima, treća faza modernizacije će poceti od 2019. godine i u njoj će svih 10 aviona, četiri naša i šest iz Rusije, biti podignuto na viši standard odnosno imaće nove sposobnosti dejstva na velikim daljinama. Imaće modernije rakete vazduh – vazduh za dejstva po zemaljskim ciljevima, to jest precizno vazduhoplovno naoružanje i na njima će biti povećan domet osmatračkog radara, objasnio je on. Krnjajić, koji je upravljao MIG-om 29 dvosedom, kaže da se ti avioni ne razlikuju od naših MIG-ova.

– Avion je potpuno ispravan, upravljiv i pregledan. Nova elektronska oprema radi besprekorno, nemamo nikakvih primedbi. Unapredili smo neke naše sposobnosti i već od sutra krećemo sa letačkom obukom mlađih pilota – rekao je on.

Probni let aviona je trajao ukupno 35 minuta, sa poletanjem i sletanjem.

Predsednik Srbije je prethodno prisustvovao prijemu dva MIG-a 29, koji su modernizovani i u potpunosti pripremljeni za let.

Remont ova dva aviona MIG-29 obavljen je u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Prntscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter