Izvor: kurir.rs
08.04.2022 u 17:10
0

Pometnja za njivama u Srbiji! Cene nenormalno rastu! Evo ko sve kupuje oranice!

Samo tokom tri godine u Srbiji je prodato 52.733 njiva, a cena im je iz godine u godinu sve veća! Istovremeno, obradivog zemljišta, kvalitetnog za poljoprivrednu proizvodnju, sve je manje na čitavoj planeti i biće kritična tačka u budućnosti čovečanstva, upozoravaju agroekonomisti.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), cene građevinskog, obradivog i industrijskog zemljišta u Srbiji beleže rast.

Ni pandemija ni rat u Ukrajini ne mogu ništa nekretninama u Srbiji: Cene skaču ko lude, evo koliko je kvadrat na Kopaoniku!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kada je reč konkretno o njivama, u periodu od 2019. do 2021. godine RGZ je zabeležio ukupno 52.733 kupoprodaja, od čega je u 2021. godini bilo 17.467 kupoprodaja.

Podaci RGZ-a svedoče i da je najskuplje zemljište uglavnom u Vojvodini, a najjeftinije na jugu Srbije, dok je potražnja sve veća širom zemlje. Za određivanje cene zemljišta najbitniji su lokacija i kvalitet zemlje, ali se posmatraju i pristup određenoj lokaciji i nagib terena. Takođe, na cenu utiču i povećana potražnja usled izgradnje novih puteva i većeg broja zasada.

Da cene poljoprivrednog zemljišta rastu širom Evrope potvrdio je i agroekonomski analitičar Milan Prostran. Prema njegovim rečima, kako raste cena zemljišta po hektaru, tako raste i visina zakupa.

– Cene zemljišta stalno rastu i kreću se od oko 3.000 do 41.000 evra po hektaru. U skladu sa rastom cene poljoprivrednog zemljišta, naravno, raste i iznos zakupa. U Vojvodini je posebno interesovanje za zakup zemljišta. Svako kao vlasnik može da daje zemljište nekome u zakup, to se ranije zvalo „dati u arendu“, a država to vrši po principu licitacije. Tu postoje pravila poput prava prečeg zakupa, ko ima sisteme za navodnjavanje i slično, po Zakonu o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta – objasnio je Prostran za portal Biznis.rs.

On je podsetio da je 2008. godine najviša cena najkvalitetnijeg zemljišta u Vojvodini bila 5.000 evra po hektaru, a da je sada isto takvo zemljište dostiglo cenu od oko 50.000 do 120.000 evra po hektaru, za koliko je, kako kaže, prodato kod Bačke Topole.

Takođe je naglasio i da je poljoprivrednog zemljišta sve manje i da se ono gubi iz više razloga – od izgradnje infrastrukturnih objekata preko zagađivanja, raznih degradacija i slično.

– Obradivog zemljišta, kvalitetnog za poljoprivrednu proizvodnju, sve je manje na našoj planeti. Zbog toga će ono biti sve traženije, jer se umnožava broj ljudi, potreba za hranom je sve veća, i biće kritična tačka u budućnosti čovečanstva – ocenio je Prostran.

Prema njegovim rečima, raubovanje zemljišta u Srbiji je najkritičnija tačka davanja zemlje u zakup.

– To znači da propisom nije detaljno uređeno, pa se ide na reč po principu – ja vama dajem zemljište ovog kvaliteta i želim posle isteka roka da mi vratite isti ili bolji kvalitet zemljišta. Međutim, obično se većina tog zemljišta derogira, odnosno raubuje. Takođe, stranci mogu da slobodno uzimaju zemljište u zakup, a i da ga kupuju – istakao je Prostran.

Najskuplja njiva u Srbiji

Mađar iskeširao 100.000 evra za hektar

Naskuplju njivu, čiji je hektar 2020. godine prodat za 100.000 evra kod Bačke Topole, nisu kupili najveći srpski zemljoposednici. Poljoprivredno zemljište u vojvođanskom selu Gunaroš od jednog hektara, 11 ari i 65 kvadrata, kupilo je fizičko lice – Mađar koji živi u Srbiji, preneli su ranije mediji.

Kako je navedeno u izvešaju Republičkog geodetskog zavoda, prosečna cena obradivih njiva u Srbiji u 2021. godini bila je oko 6.800 evra po hektaru, a kretala se u rasponu od ispod 350 evra do preko 41.000 evra po hektaru, pri čemu je u 93% kupoprodaja cena hektara bila između 900 do 18.000 evra.

Ipak, najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prometovan je u Surčinu u naselju Jakovo po ceni od 24,9 evra po kvadratu za parcelu površine 59 ari. To znači da hektar ove oranice staje neverovatnih 249.000 evra!

Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u 2021. godini prometovano je u opštini Žitište po ceni od 3,5 miliona evra za 303 hektara.

Statistika pokazuje i da su cene njiva samo tokom 2021. godine porasle za 3% u odnosu na 2020. godinu, dok je promet porastao za 12% u istom periodu.

Takođe, čak 99% oranica kupljeno je u kešu.

– Na pojedinim područjima, se beleži značajniji rast cena ali je to odraz posebnih uticaja (Кoridori Srbije, investiciona ulaganja, i dr.) – navedeno je u izveštaju RGZ o stanju na tržištu nepokretnosti za 2021. godinu.

Kako se može videti u tom dokumentu, oranice u proseku najviše vrede u Južnobačkom okrugu gde se cene kreću od 1.700 do 39.750 evra po hektaru, a gde je srednja vrednost hektara 11.600 evra. Ove cene u stopu prati Sremski okrug gde se hektar kreće od 1.550 do 40.950 evra, ali gde je srednja vrednost njiva 9.800 evra/ha.

Najjeftinije oranice su u južnoj i istočnoj Srbiji gde je srednja cena hektara od 2.000 do 5.700 evra, pri čemu je maksimalna cena hektara od 15.200 evra postignuta u Pčinjskom okrugu.

Borski okrug

Hektar i do 20.000 evra zbog rudnika

Na području Borskog okruga na teritoriji katastarskih opština Bučje, Slatina, Brestovac, Donja bela reka, Кrivelj i Prahovo u periodu od 2019. do 2021. godine zabeležen je značajan broj kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta u rasponu cena od 6.000 do preko 20.000 evra po hektaru. Ovi ugovori nisu uključeni u izračun statističkih parametara ovog okruga jer su realizovani za posebne namene (za potrebe širenja rudnika i hemijske industrije Prahovo), navedeno je u izveštaju RGZ.

U Beogradskom regionu hektar obradivog zemljišta se prošle godine prodavao po ceni od 950 do 33.350 evra, pri čemu je srednja vrednost hektara iznosila 7.100 evra.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter