Izvor: Kosovo Online
20.01.2023 u 10:41
0

POPLAVE NA KOSOVU: Vanredna situacija u Mitrovici i Srbici, na putu Priština – Gnjilane oštećen most, blokirano 60 kuća kod Podujeva

Iz MUP-a kažu da su mobilisalli sve svoje kapacitete, uključujući i Vatrogasne jedinicame, kao i Kosovsku policiju, koji će građanima biti na usluzi 24 sata.

Zbog poplava, izazvanih obilnim padavinama, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova proglasilo je večeras vanrednu situaciju u Kosovskoj Mitrovici i Srbici.

Visok vodostaj lokalnih reka i kanala naneo je štetu putnoj infrastrukturu i poljoprivredi, a voda je u okolini Podujeva na pojedinim mestima prodrla i u dvorišta kuća.

Direktor javnih službi u opštini Podujevo Baheri Seljimi naveo je da su poplavama najviše pogodjena sela Pakaštica, Perani, Letanci, Bajčina, Obranča i deo grada.

Dodao je da je ovo četvrti put da su se poplave dogodile u opštini Podujevo.

FORMIRAN KRIZNI ŠTAB: Todić obišao poplaveljena područja u Leposaviću

Usled poplava u opštinama Mitrovica i Srbica proglašena je vanredna situacija, i formirani su i štabove za vanredne situacije koji su od jutros na terenu.

Iz Opštine Mitrovica su putem Fejsbuka saopštili su da je aktiviran Urgentni operativni centar za upravljanje i praćenje situacije izazvane kišom.

– Urgentni operativni centar održao je i vanredni sastanak na kome se razgovaralo o trenutnoj situaciji sa kojom se grad Mitrovica suočava, kao posledica padavina. Sastanak je otvorio načelnik opštine Bedri Hamza, koji je, nakon što je obavestio prisutne o trenutnoj situaciji u Mitrovici, proglasio vanrednu situaciju, zbog jake kiše – navedeno je u saopštenju.

I opština Srbica se suočava sa istom situacijom.

Službenici ove opštine su rekli da je najteža situacija u delu centra, u delu Kline, Lauše, Kladernice i Turićevca, kao i da je materijalna šteta velika.

Oko 12 porodica u selu Dreje u Istoku čeka na evakuaciju jer su zarobljene, a ekipe Hitne pomoći opštine i vatrogasci nisu uspeli da pridju do tih kuća.

Direktor Hitne pomoći u Opštini Istok Dževat Demaj rekao je da se čeka pomoć Kosovskih bezbednosnih snaga.

– Blokirani su od 12 časova, imamo 12 porodica zarobljenih unutar sela, dva ulaza u selo su blokirana, saradjivali smo sa vatrogasnom jedinicom ali nismo imali priliku da se probijemo. Sada su kosovske bezbednosne snage došle ovde i razmatramo kako da dodjemo do tih kuća – rekao je Demaj.

Demaj je rekao da je kontaktirao zarobljene porodice i da su mu rekli da su dobro, samo čekaju da budu evakuisani.

Poplave su i u Prištini, zamenik ministra za infrastrukturu Hisen Durmiši saopštio je da je oštećen most na putu Priština-Gnjilane, tačnije na jezeru Badoci.

Kako se navodi u saopštenju, ekipe pokušavaju da saniraju štetu, a ministar je uputio apel gradjanima da budu oprezni prilikom obilaska ovog puta.

– Na putu Priština – Gnjilane oštećen je most preko jezera Badovci. Ekipe se trude da to poprave što pre. Molimo sve koji posećuju ovaj put da se kreću sa povećanim oprezom – napisao je on.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je usled obilnih padavina koje su počele u jutarnjim časovima u regionu Mitrovice i Peći došlo do porasta vodostaja na rekama i brzih poplava.

Uprava za vanredne situacije u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova u koordinaciji sa IHMK-om je preduzela sve neophodne mere podizanjem stepena pripravnosti u svim opštinama u toj regiji.

Iz MUP-a kažu da su mobilisalli sve svoje kapacitete, uključujući i Vatrogasne jedinicame, kao i Kosovsku policiju, koji će građanima biti na usluzi 24 sata.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo unutrašnjih poslova je u komunikaciji i koordinaciji sa svim ostalim ministarstvima, kako bi se situacija olakšala.

– Apelujemo na građane koji žive u područjima gde su poplave da budu posebno oprezni i komuniciraju sa nadležnim organima da im priteknu u pomoć. U svim opštinama Kosova aktivirani su hitni operativni centri i za sve hitne slučajeve treba da se jave na broj hitne pomoći 112 – poručuju iz MUP-a.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter