Izvor: Tanjug
11.05.2023 u 11:18
0

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: U Srbiji od raka jajnika godišnje oboli oko 800 žena

U Srbiji godišnje od raka jajnika oboli oko 800 žena, dok rak jajnika odnese više od 450 života, izjavila je danas Gorica Đokić iz udruženja „Progovori“, povodom Svetskog dana borbe protiv raka jajnika.

Ona je rekla da svakog dana u Srbiji tri žene obole od ove vrste karcinoma, a jedna umre.

U cilju borbe protiv ove razočaravajuće statistike, važno je što ranije otkrivanje bolesti i svesnost simptoma, pravovremena dijagnostika i optimalno lečenje. Na žalost ne postoji skrining test, žene ne idu redovno na ginekološke preglede i rak jajnika se u oko 70 odsto slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi kada je veća verovatnoća povratka bolesti. Zato ne sme da se propusti nijedna mogućnost poboljšanja ishoda lečenja i preživljavanja kroz pravovremeno optimalno lečenje- rekla je Đokić.

Nova NAJZARAZNIJA BOLEST NA PLANETI? Pretekla kovid i sidu

Istovremeno, ona je pozvala sve žene da redovno odlaze na ginekološke preglede.

-Kao sto nam je svaki dan važan, tako nam je i svaka terapija važna. Danas nam je zajedništvo potrebno više nego ikada, i zato tražimo podršku da rešimo problem dostupnosti hormonske terapije za žene sa određenim vrstama raka jajnika i rakom endometrijuma, na listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Nakon nekog vremena kod većine žena javi se otpornost na hemoterapijski lek- rekla je Đokić.

Prema njenim rečima neke žene pate i od nuspojava povezanih s lekom pa i lošim kvalitetom života kao posledicom lečenja zbog čega postoji potreba za novim vrstama lečenja koje će imati manje nuspojava, a to je ujedno i razlog pokušaja lečenja hormonskom terapijom.

-Stavljanje hormonske terapije na listu, ženama sa rekurentnim karcinomom jajnika, kao i endometrijuma, a koje ispunjavaju uslove da dobiju ovu terapiju, pomogli bismo na ovaj način, kako bi produžile život i poboljšale kvalitet života kao što se to u celom svetu čini- rekla je za Đokić.

Ginekolog Mima Fazlagić rekla je za Tanjug da rak jajnika zauzima neslavno sedmo mesto od svih maligniteta i da prema najnovijim statistikama jedna od 78 žena se suočava sa ovim problemom.

-Petogodišnja stopa preživljavanja u ranoj fazi je veća od 90 odsto, ali na žalost kada se rak jajnika dijagnostikuje u uznapredovanom stadijumu bolesti, preživljavanje ne prelazi 30 odsto -rekla je Fazlagić.

Dodala je da postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika, a da su neki od njih godine starosti, broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona, gojaznost, kao i genetska predispozicija.

Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog karcinoma, ove godine se obeležava pod sloganom „Svaki dan je važan“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter