Izvor: alo.rs
03.05.2023 u 07:43
0

POSLE SNEGA STIŽE LETO: Detaljna prognoza za maj

Nakon promenljivog i hladnog vremena tokom prošlog meseca, u kojem je padao obilan sneg, a u Beogradu zabeležena rekordna visina snežnog pokrivača za april i to otkad se vrše merenja, prognoza za maj je ipak nešto povoljnija.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) prof. dr Jugoslav Nikolić rekao je za medije da  i tokom ovog meseca možemo da očekujemo takođe promenljivo vreme, mada će biti toplije od proseka.

– Toplije će biti tokom druge i treće dekade meseca, kada je prognozirano od 8 do 12 letnjih dana u nižim predelima, a to su dani u kojima maksimalna temperatura dostiže vrednost od 25 °C ili veće – najavio je direktor RHMZ.

Do kraja sedmice očekuje se promenljivo oblačno, uz čestu pojavu kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a nakon toplijih dana tokom praznika, već sutra, 4. maja uslediće manji pad temperature vazduha, uz maksimalne vrednosti od 15 do 20°C.

Međutim, oko 5. maja opet sledi porast temperature vazduha, naročito tokom vikenda, pa se očekuje maksimalna temperatura od 20 do 25 stepeni. I tokom tih dana očekuje se smena sunčanih i oblačnih intervala, uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

VREMENSKA PROGNOZA ZA 3. MAJ: „Danas umereno do potpuno oblačno, povremeno kiša“

Oko 9, 10. maja očekuje se prolazno zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Temperatura će biti u padu za oko sedam stepeni, a biće predela u kojima će maksimalna temperatura ponegde biti i oko 15 stepeni.

Tokom meseca biće idealnih uslova i za grmljavinske oluje i nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Padavine će biti vrlo lokalnog karaktera, što znači da će ih ponegde biti u većim količinama, a ponegde može da prođe i bez kapi kiše, što je i uobičajena situacija tokom prolećnih pljuskovitih padavina.

Pred kraj meseca očekuju se česti pljuskovi sa grmljavinom, uz pojavu grada i jačih grmljavinskih oluja, uglavnom lokalnog karaktera. Iako će biti nešto svežije, uz temperaturu od 22 do 26°C, biće i vrlo sparno, zbog povećane vlažnosti vazduha.

– Mesečna količina padavina tokom maja će biti prosečna, samo je na zapadu zemlje prognoziran manji deficit padavina. Inače, tokom maja i juna se, decenijama unazad, u našoj zemlji osmatra najviše padavina na mesečnom nivou što je uslovljeno činjenicom da su konvektivni (kumulonimbusni) oblaci iz kojih se javljaju pljuskovi, grmljavina, a lokalno i grad, upravo tada najaktivniji, zbog toga je prostorni raspored padavina znatno neravnomerniji u odnosu na zimski period godine, kada su one uniformnije i često slabije po intenzitetu – zaključio je direktor RHMZ.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter