Izvor: Alo.rs
11.03.2023 u 08:01
0

PRAVOSLAVNI VERNICI DANAS SLAVE SVETOG PORFIRIJA: Valja uraditi samo jednu stvar!

Pravoslavni vernici i SPC danas obeležavaju dan posvećen Svetom Porfiriju Gaskom. Rodio se u Solunu u bogatoj porodici.

Svoju mladost do 25. godine proveo je u rodnom gradu, kada je napustio roditeljski dom i svetski život i udaljio se u Misirsku pustinju.

Tu se zamonašio i proveo pet godina. Onda je posetio Svetu Zemlju u društvu sa svojim drugom, inokom Markom.

VERNICI DANAS SLAVE SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG: Nije crveno slovo, ali je krsna slava i veliki praznik među Srbima

Blizu Jerusalima podvižavali su se u nekoj pešteri opet pet godina. Tada je, međutim, izgubio snagu u nogama, pa više nije mogao ići. Ipak, puzeći na kolenima, on je stalno posećivao Božije službe.

Po verovanju, jedne noći u viziji mu se javio sam Bog i iscelio ga od bolesti u nogama, te je potpuno ozdravio. Kada je izabran za episkopa u Gazi, Porfirije se teškog srca prihvatio te dužnosti. U Gazi je zatekao samo 280 hrišćana. Svi ostali žitelji su bili idolopoklonici, i to vrlo fanatični.

Samo svojom velikom verom i strpljenjem, Porfirije je uspeo da celu Gazu prevede u hrišćanstvo. Morao je lično putovati u Carigrad caru Arkadiju i patrijarhu Jovanu Zlatoustom, da traži podršku u teškoj borbi s idolopoklonicima. Željenu podršku je dobio.

Zatvorio je Idolske hramove, kumire porušio i sazidao crkvu sa trideset mermernih stubova. Zidanje ovog hrama pomogla je carica Evdokija. Porfirije je poživeo dovoljno dugo da vidi ceo grad Gazu preobraženu u hrišćanstvo.

Preminuo je 421. godine. Za njega se veruje da je bio čudotvorac „za života i posle smrti“. Mošti mu počivaju i sada u Gazi.

U čast ovog velikog sveca, običaj nalaže da se pomolite u miru i sa verom u Boga činite dobro.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter