Izvor: Kurir.rs
02.03.2023 u 07:40
0

PROMENLJIVO VREME U MARTU: Evo šta nas sve čeka do kraja meseca!

Kiša u nižim predelima, sneg na planinama, promenjivo vreme, zahlađenje, a zatim otopljenje, sve navedene vremenske prilike očekuju se početkom marta. Prvih deset dana marta obeležiće tipično ranomartovsko vreme, što znači da ne treba očekivati nijednu specijalnu i bitnu promenu, već će se smenjivati ustaljene prilike.

– Biće malo kiše, zatim će biti suvo vreme, a sneg se očekuje samo na višim planinama, preko 800-900 metara nadmorske visine i više.

U sredu i četvrtak se očekuje kiša, i temperature od oko +10 stepeni Celzijusa. Kišu možemo očekivati oko 5. marta i ponovo oko 9. marta, kada će pasti i malo više kiše. U svakom slučaju, do 10. a moguće i do 13. marta, imaćemo normalan ranoprolećni režim, a to podrazumeva malo kiše, malo sunca, malo će da zahladi, a zatim da otopli. Sneg u narednih deset dana ne vidimo, a kasnije će biti prekasno za velike snegove u martu.

VREMENSKA PROGNOZA ZA 1. MART: Danas pretežno oblačno, malo toplije i iznad većeg dela Srbije suvo!

Kada je temperatura vazduha u pitanju, ona će biti u porastu, svakako. Meteorolog Marko Čubrilo najavljuje od srede 1. marta u nizijama dnevne temperaturne maksimume od +8 do +10 stepeni. Najbitnije je, kada je poljoprivreda u pitanju i uticaji vremena na useve, da se ne očekuju mrazevi. Na planinama će biti minus jedan ili minus dva, ali je bitno što neće biti minusa u nizijama jer su pojedine biljke krenule da cvetaju pa bi mraz mogao da nanese mnogo štete.

– Oko 7. i 8. marta bi moglo jače da otopli i temperatura bi mogla da skoči na +16 do +17 stepeni Celzijusa, a već 9. marta se vidi zahlađenje i pad temperature na oko +7, +8 stepeni, uz malo kiše i sneg na planinama, a potom opet očekujem da bude porast do +14, +15 stepeni, što je oko i malo više od proseka za mart – kaže meteorolog Marko Čubrilo.

Novi, kasni sneg nije trenutno vidljiv, ali napominje “mart je prevrtljiv i šta će nam doneti kasnije, trenutno je teško reći za sada”.

– Ipak ne treba zaboraviti da u martu može i kasno biti snega. Koliko puta se desilo da posle viših temperatura preko noći zaveje. Ali, to ne bi bilo kao sada, kada je palo pola metra snega. Bilo bi prekasno da kasnije u martu padne toliko snega kao što je sada palo, ali je dovoljno 10-15 centimetara vlažnog snega, ako krene voće, da mu izlomi grane.

– Kada ovih dana otopli polako će manje rečice, pogotovo na jugozapadu Srbije po planinskom delu gde se sneg bude topio, a ima ga dosta, da porastu. Može biti lokalnih izlivanja na mestima gde je korito plitko i ako nije održavano. Na manjem prostoru može doći do manjih izlivanja na manjem prostoru, ali neće biti izlivanja velikih reka.

Da bi došlo do značajnijeg rasta vodostaja na našim većim rekama potrebno je znatno više kiše i snega. Čubrilo kaže da su nam vodostaji većih reka niski zbog dugotrajnije suše.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter