Izvor: Tanjug
17.03.2023 u 13:03
0

MINISTAR RUŽIĆ I MINISTARKA UAE: Razgovori o saradnji dve zemlje u oblasti obrazovanja i novih tehnologija

Ministar prosvete Branko Ružić razgovarao je danas sa ministarkom obrazovanja i naprednih tehnologija Ujedinjenih Arapskih Emirata Sarom bin Jusuf al Amiri o mogućnostima za proširenje saradnje dve zemlje u oblasti obrazovanja i novih tehnologija.

Ministar je istakao da je jedan od prioriteta Srbije proces digitalizacije, uključujući i digitalizaciju u obrazovanju, zbog čega se škole kontinuirano opremaju IT opremom i obezbeđuju nove digitalne učionice.

VAŽNO SAOPŠTENJE RFZO: Informacija za obolele od malignih bolesti koji žele da postanu roditelji

Na nivou osnovnog obrazovanja uvedena su dva obavezna predmeta – Digitalni svet i Računarstvo, rekao je Ružić i dodao da učenici završnih razreda imaju priliku da uče i o veštačkoj inteligenciji.

Prema njegovim rečima, učenici srednjih škola se sa ovom oblašću upoznaju kroz nekoliko školskih predmeta, uglavnom izbornih i podvukao da je Srbija fokusirana na inovativne pristupe nastavi i učenju.

Ružić je dodao i da na visokoškolskim ustanovama u Srbiji postoji sedam master programa o veštačkoj inteligenciji.

Očekuje se da će više od 300 visoko obučenih diplomaca odgovoriti na potrebe industrije, zajedno sa 3.000 diplomiranih akademaca iz IT oblasti godišnje, naveo je ministar i dodao da je investirano u 12 istraživačkih grupa na univerzitetima u Srbiji koje se bave veštačkom inteligencijom. On je istakao da je obrazovanje ključ za bolju budućnost.

NOVE CENE GORIVA: Evo koliko će narednih 7 dana koštati dizel i benzin

Ministarka Al Amiri je rekla da je u UAE fokus, kada je reč o obrazovanju, takođe na razvijanju veština u oblasti IT-a kod učenika, kao i razvijanje digitalnih i drugih kompetencija nastavnika.

Prema njenim rečima, to su oblasti u kojima bi trebalo usmeriti buduću saradnju sa Srbijom, uz oblast srednjeg stručnog obrazovanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter