Izvor: Tanjug
25.05.2023 u 20:35
0

SLAVU GRADA OSTAVIO NAM JE DESPOT STEFAN, ČUVAJMO JE: Patrijarh Porfirije i gradonačelnik Šapić prelomili slavski kolač

Patrijarh srpski Porfirije danas je u Starom dvoru osveštao i prelomio slavski kolač povodom gradske slave Spasovdan, i tom prilikom poručio da se slava još od vremena despota Stefana Lazarevića slavi na isti način, što pokazuje, kako je rekao, koliko je ona značajna.

 – Na taj dan pored svete liturgije koja se služi u hramu Svetog Save i u svim hramovima vrši se i molitvena litija za osvećenje ulica, domova, stanovnika grada Beograda – rekao je patrijarh. Porfirije je istakao da oni koji vode grad Beograd znaju da je veoma važno da budemo organizovani u svom konkretnom i praktičnom životu.

– Da imamo što je moguće viši standard, da budemo naravno iznad svega bezbedni, da imamo sve moguće institucije vrlo brzo i efikasno dostupno, važna je dakle naša socijalna organizovanost. Grad ne bi bio grad da nema svoju vertikalu i on (grad) zna da nije dovoljno samo urediti život u najboljem smislu na praktičnom planu, već da su ljudi telesna bića, ali i duhovna bića i ličnosti koje imaju svoje postojanje na dva načina – kroz telo i kroz dušu i otuda slaveći slavu, slavimo Boga i molitvom se Bogu obraćamo – dodao je on.

BRNABIĆEVA OŠTRO ODGOVORILA: Nazivate nas “Musolinijevim fašistima”, da li je to građenje normalne države?

Patrijarh je istakao da je važno da budemo, ne samo danas, već i svakog drugog dana organizovani u životu i da budemo zajedno. Patrijarh se osvrnuo i na reči Alberta Ajnštajna kako ga je jedan prijatelj pitao šta je smisao i cilj života, a da je on rekao da je to pitanje vere.

Ajnštajn je odgovorio na pitanje, da ako se bavimo pitanjem vere, tj. pitanjem Boga, onda ne samo da je teško živeti, već i da je nemoguće živeti – objasnio je on.

On se osvrnuo i na dugu tradiciju proslavljanja gradske slave.

– Gradska slava se slavi još od vremena Despota Stefana Lazarevića na isti način, što pokazuje koliko je ona značajna – rekao je Porfirije.

NEVEROVATAN BROJ PREDATOG ORUŽJA: Saopštio ministar Gašić

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je kao domaćin slave čestitao Spasovdan svim Beograđanima.

Dokle god sam na čelu grada trudiću se da se neguju naše tradicionalne, duhovne i srpske vrednosti, jer onaj ko ne neguje tradicionale vrednosti ne može da ide napred. Bez negovanja tradicije ne možemo da vaspitavamo naša pokoljenja i da se nadamo napretku našeg društva – poručio je Šapić.

Svečanosti lomljena kolača u Starom dvoru prisustvovali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar bez portfelja Novica Tončev, kao i državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj. Takođe, svečanosti su prisustvovali i predstavnici vojske i policije, direktori javnih i javno-komunalnih preduzeća, gradski većnici i sekretari.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter