Izvor:
11.03.2017 u 20:16
0

SARADNJA AMERIČKE I IZRAELSKE POLICIJE: FBI uhapsio Srpkinju zbog prevare!

Državljanka Srbije Sabina S. uhapšena je u okviru velike akcije američkog FBI i izraelske policije.

Uhapšena je zbog sumnje da je bila deo globalne kriminalne grupe koja je vršila internet prevare, čime su razne kompanije u SAD i Evropi oštećene za više miliona dolara, objavio je list „Tajms of Izrael“.

U okviru međunarodne akcije pod nazivom „Slučaj 278: Socijalni inženjering“, 1. marta je uhapšeno 20 osoba na teritoriji Izraela i Sjedinjenih Američkih Država zbog različitih vrsta veb-prevara. Podignute su četiri optužnice, a jednom je obuhvaćena i državljanka Srbije.

„Sabina S, poreklom iz Srbije sa prebivalištem u Nemačkoj, optužena je da je zajedno sa trojicom državljana Izraela, Maroka i Rumunije učestvovala u stvaranju kriminalne grupe radi vršenja prevara i pranja para“, prenose izraelski mediji.

Grupa prevaranata, kako navodi „Tajms of Izrael“, čiji je aktivni član bila i državljanka Srbije, imala je razrađenu internet šemu na osnovu koje su od 2014. godine do marta 2015. godine zaradili oko 10 miliona dolara.

Novac koji je zarađen prevarom članovi kriminalne grupe su, u najkraćem mogućem roku, navodno prebacivali na račune u Kini i drugim državama, a zatim ga međusobno delili.

– Na osnovu podataka izraelske policije, neki od osumnjičenih prevaranata su, navodno, bili deo izraelsko-arapske kompanije ’Hariri‘, koja je zapravo jedna od izraelskih najmoćnijih i najopasnijih kriminalnih organizacija. Firma je prevarantima pružala pomoć u iznudama u zamenu za određeni procenat – saopštila je izraelska policija tamošnjim medijima.

Izraelska policija je akciju hapšenja nazvala „Slučaj 278: Socijalni inženjering“, a termin „socijalni inženjering“ koristi se u informaciono-bezbednosnom svetu.

– Taj termin odnosi se na psihološke manipulacije ljudima kako bi obavljali određene radnje ili kako bi odavali tajne informacije – objasnili su iz izraelske policije medijima.

Sputnjik.rs
Foto: pixabay.com, Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter