Izvor: magazin.novosti
23.01.2023 u 07:34
0

VERNICI DANAS SLAVE SVETOG GRIGORIJA: Zaštitnik je nevinih, na današnji dan treba izgovoriti ovu molitvu

Sveti Grigorije je svetitelju koji je mnogo učinio za širenje vere i uspostavljanje hrišćanstva kakvog danas poznajemo.

Srpska pravoslavna crkva i vernici, danas slave praznik posvećen Svetom Grigoriju, episkopu Niskom, svetitelju koji je mnogo učinio za širenje vere i uspostavljanje hrišćanstva kakvog danas poznajemo.

Bio je episkop Nise, mlađi brat Svetog Vasilija Velikog, blizak prijatelj Grigorija Bogoslova. Bio je najpre samo prezviter, pošto beše ženjen, a kada mu umre žena, blažena Teozva, izabraše ga i posvetiše za episkopa u Nisi.

VERNICI DANAS SLAVE SVETOG MUČENIKA POLIEVKTA: Zaštitnik je iskrenog prijateljstva, a evo šta se radi na današnji dan

Odlikovao se ogromnom svetskom učenošću i duhovnim opitom. Učestvovao na Drugom vaseljenskom saboru. Misli se da je on sastavio drugi deo Simbola vere. Veliki besednik, tumač Svetog pisma, i bogoslov.

U vreme cara Valenta, zbačen je s episkopske stolice i oteran u izgnanstvo. Osam godina provede ovaj sveti otac u izgnanstvu, trpeljivo snoseći sve bede i sva poniženja. Najzad skonča u dubokoj starosti krajem IV veka preselivši se u Carstvo Božje, i ostavši kroz sve vekove na zemlji kao veliko svetilo Crkve.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 10. januara po crkvenom, a 23. januara po gregorijanskom kalendaru. Ovaj svetitelj je učinio mnogo za širenje vere i razvoj hrišćanstva. Svetac je preminuo u bedi, ali, prema predanju, nijednom se zbog toga nije požalio. Život je posvetio štićenju pravde i nevinih, kao i utemeljivanju pravoslavlja u hrišćanstvu. Ljude je učio da pronađu snage za oproštaj onima koji su im naneli nepravdu.

Svaki vernik danas bi trebalo da se pomoli izgovarajući ove reči:

“ Bože otaca naših, čini uvek sa nama po Tvojoj krotosti, ne napuštaj nas Tvojom milošću, no njihovim molitvama u miru uredi život naš. Amin.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter