Izvor: Alo.rs
31.01.2023 u 15:39
0

SPREMITE SE: Stiže nam februar, a sa njim i pravo ZIMSKO VREME

Narednih dana promenljivo oblačno, vetrovito i relativno toplo, danas povremene padavine, zatim u sredu uveče, dok se jače, prolazne padavine očekuju u subotu tokom dana, posebno nad istokom regiona i tada će vetar biti olujan.

Narednih dana promenljivo oblačno, vetrovito i relativno toplo, danas povremene padavine, zatim u sredu uveče, dok se jače, prolazne padavine očekuju u subotu tokom dana, posebno nad istokom regiona i tada će vetar biti olujan. Pogledajte kakvo nas vreme čeka u februaru u novoj prognozi.

– Od srede do petka u jakom jugozapadnom vazdušnom strujanju ka nama će priticati relativno topao i povremeno vlažan vazduh sa Atlantika te se očekuje umreno, do znatno oblačno vreme, ponegde uz slabe padavine. U nizijama će to uglavnom biti slaba kiša ili eventualno susnežica, dok bi snega povremeno bili u višim predelima BiH, Srbije i C.Gore, uglavom preko 900mnv. Vetar na severu regiona umeren, povremeno i pojačan zapadni, jugozapadni i severozapadni, a nad ostalim delovima uglavnom slab do umeren – piše meteorolog Marko Čubrilo u najnovijoj prognozi vremena za februar mesec.

VREMENSKA PROGNOZA ZA 31. JANUAR: Danas vetrovito i promenljivo – smena oblaka i sunca, povremeno kiša i sneg!

U petak krajem da jače naoblačenje koje će u subotu tokom dana doneti prolazne, obilnije, padavine ali uglavnom nad središnjim, a posebno istočnim predelima. Planine BiH, Srbije i C.Gore koje su preko 800mnv mogu očekivati prolazan, obilniji sneg. Vetar u pojačanju i u subotu bi nad većim delom istočne Hrvatske, severne, središnje i istočne Srbije mogao imati olujne udare, ponegde i oko 28m/s, ali tačnija procena snage vetra biće moguća kada se premeštanje hladnog fronta približi. U subotu do sredine dana relativno toplo, zatim zahlađenje, stoji u prognozi.

– Nedelja donosi mirnije ali hladnije vreme uz ređu pojvu slabih padavina, sneg na preko 600mnv. Vetar umeren zapadni, a dnevni maksimum od +2 do +6 stepeni Celzijusa – najavljuje Čubrilo.

Početkom sledeće nedelje modeli sada simuliraju pružanje anticiklonalnog bloka od Azorskih ostrva preko središnje Evrope sve do zapadne Rusije, a ka nama bi se po istočnoj periferiji tog anticiklona pokrenula veća količina hladnog vazduha te bi od ponedeljka uz jače zahlađenje povremenog snega bilo i u nizijama, dok se konkretnije snežne padavine (preko 8cm novog snega) u ovom momentu očekuju u planinskim delu pre svega BiH, Srbije i C.Gore, precizira meteorolog.

– Uz jače zahlađenje oko 07.02. bi maksimumi nad velikim delom regiona ostajali ispod nule ceo dan dok bi jutarnji mrazevi u nizijama mogli ići i na oko -10, a na planinama i oko -15 stepeni Celzijusa – dodaje Čubrilo.

Oko 08. februara postoji mogućnost i slabe ciklogeneze nad jugom Italije, ali o tome više kada se datum približi i u koliko se trenutno najavljeno jače zahlađenje i realizuje. U ovom momnetu ansamble članovi oba modela daju jaku podršku za taj scenario, navodi se.

– Jučerašnji proračun ECMWF je ponovo vratio signal za slabljenje zapadnih vetrova, koji bi do oko 17.02. bili iznad, zatim malo iznad proseka, dok bi oko tog datuma mogli bitno oslabiti i krajem februara bi se srednja vrednost svih članova niza približila nultoj liniji što je granica okretanja vetrova na istočne. Ukoliko ECMWF ovaj signal održi to bi moglo biti od velikog značaja za razvoj sinoptike sredinom i u drugom delu meseca i zimsko vreme bi se moglo nastaviti kroz veći deo februara – objašnjava meteorolog.

Naredni dani vrlo vetroviti ali realtivno topli, prema sledećem vikendu umereno zahlađenje i olujni vetar,a počekom sledeće nedelje moguće jače zahlađenje, zaključuje Čubrilo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter