Izvor: Tanjug
26.04.2022 u 15:21
0

SRBI I MAĐARI, BEZ BRIGE! Zagarantovano snabdevanje ruskim gasom

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Subotici da je sigurnost snabdevanja Mađarske i Srbije ruskim gasom Balkanskim, odnosno Turskim tokom, zagarantovana u nekom narednom periodu.

Sijarto je na pres konferenciji u Subotici, koju je održao sa predsednikom SVM-a Ištvanom Pastorom, rekao i da se Mađarska u Briselu borila protiv sankcija na uvoz nafte i prirodnog gasa iz Rusije i zalagala da se od tih sankcija izuzmu ne samo članice EU, nego i zemlje kandidati, poput Srbije, koje bi u suprotnom bile u veoma teškoj situaciji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Sijarto je poručio da Mađarska najodlučnije osuđuje vojni napad na Ukrajinu i zainteresovana je za to da se u toj zemlji što pre uspostavi mir.

-Mi se zalažemo za suverenitet Ukrajine i pružamo svu moguću humanitarnu pomoć Ukrajini. Međutim, za nas je od posebnog značaja bezbednost naše zemlje i građana i zbog toga smo i na početku, vrlo jasno dali do znanja da nećemo izvoziti oružje u Ukrajinu, niti ćemo dozvoliti direktan transport oružja kroz teritoriju Mađarske- rekao je Sijarto.

LEPA VEST! Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare

Podsetio je da je Budimpešta do sada podržala sve sankcije Moskvi, ali je molila partnere u Evropi da shvate da sankcije u vezi sa uvozom nafte i gasa mogu da dovedu u pitanje funkcionalnost mađarske industrije i da, zbog toga, ne donesu sankcije koje će potpuno ograničiti uvoz nafte i gasa iz Rusije.

-Možda mi, Mađari, najglasnije ističemo taj naš interes, ali nismo jedini kojima je to u interesu u Evropi. Ima onih koji se uzdržano izjašnjavanju o ovim pitanjima, a ima i onih koji prepuštaju nama da o tome glasno govorimo, a oni ćute o tome- rekao je Sijarto.

On je ukazao i da transport energije nije ni filozofsko ni političko, već ekonomsklo i energetsko pitanje.

-Zavisnost od Rusije u pogledu nabavke energenata može da se smanji, ali za postizanje tog cilja treba da prođu godine, kako bi se pronašli novi izvori energije i transporta energenata, što je u neizvodljivo odmah realizovati- rekao je Sijarto.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter