Izvor: Tanjug
18.03.2023 u 17:39
1

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Srbija na prvom mestu u Evropi po broju žena umrlih od raka dojke

Srbija je na prvom mestu u Evropi po broju umrlih žena od raka dojke, što ukazuje da se žene kasno javljaju na dijagnostiku i lečenje, rekla je predsednica Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ Domina Spasić.

-Ovde smo da podsetimo sve žene na značaj preventivnih i redovnih pregleda- rekla je Spasić u tržnom centru Stadion, gde se obeležavao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

NA KALEMEGDANU POČEO DA RADI MOBILNI MAMOGRAF: U toku je zakazivanje besplatnih pregleda

Spasić je ukazala da je cilj udruženja „Budimo zajedno“ da ukažu ženama na značaj redovnih preventivnih pregleda, jer ako se bolest otkrije na vreme, ona je izlečiva i proces lečenja je kraći, lakši i efikasniji.

Ona je rekla kako bi slična dešavanja trebalo organizovati tokom cele godine, a ne samo u martu, kada je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, i oktobru, kada je Svetski dan borbe protiv raka dojke.

-Ova bolest je prisutna cele godine, svakog meseca -zaključila je Spasić.

Dodala je da sve mlađa populacija žena oboljeva od raka dojke, kao i da bi svaka mlada žena trebalo da ide jednom godišnje na preventivni ultrazvuk dojke, a žene koje su prešle 45. godinu treba da idu jednom u dve godine na mamografski pregled.

-Ovog meseca je besplatan mamograf na Kalemegdanu, ali se nadamo da će postojati mogućnost da pokretni mamografi idu širom Srbije, i u mesta gde ženama nije toliko dostupna adekvatna medicinska nega -rekla je Spasić.

Cilj udruženja „Budemo zajedno“ je da ohrabri i pomogne svim ženama koje dobiju dijagnozu kancera dojke, a ovom prilikom su izvele performans sa jednom crnom papirnom ružom pored osam druge boje, kako bi ukazale da svaka osma žena u Srbiji umre od raka dojke.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Srbija na prvom mestu u Evropi po broju žena umrlih od raka dojke”

  1. Mozda da doktori iskreno pristupe i preispitivanju nacinu lečenja obolelih i postojećim protokokima koje koriste kod nas. Mogu jos i da preispitaju zašto im se na klinici mri skoro uopste ne koristi i zašto se pacijenti šalju u privatnu praksu “na magnet”. Onda neka pričaju da ima nesto i do pacijentkinja i njihovog kasnog javljanja.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter