Izvor: kurir.rs
24.05.2023 u 09:21
0

STIŽE DRUGI KRUG VAUČERA: Evo koje destinacije Srbi najčešće biraju

U drugom kvartalu ove godine možemo očekivati novi broj vaučera za odmor u Srbiji. To je potrebno domaćoj privredi i turizmu, jer su se oni generalno pokazali kao najdelotvorniji instrument za razvoj destinacija. Uz njih se građani produžavaju broj provedenih dana na odmoru, a mnogi vlasnici smeštaja su upravo zbog ulaska u sistem vaučera izašli iz sive zone i prešli u legalne tokove poslovanja.

Prvi deo vaučera podeljen je početkom januara, a najavljeno je još dodatnih 100.000, kako bi potencijalni korisnici ovog puta imali dovoljno vremena da prikupe svu potrebnu dokumentaciju i da na odgovarajući način isplaniraju svoj odmor.

PREDSEDNIK NAJAVIO NOVOSTI ZA LETOVANJA: Tu su fantastični turistički vaučeri, olakšice i za putovanja u Grčku

Prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera za subvencionisani odmor podeljena je za nepuna dva dana. Kao i u prethodnim godinama i ovoga puta najveće interesovanje je vladalo za naše planine i banje, pa će tako, najveći broj otići u Sokobanju, na Zlatibor i u Vrnjačku Banju. Ovog puta će se koristiti isključivo za plaćanje usluge smeštaja, a pokrivaće deo troškova u iznosu do 5.000 dinara.

Najviše sreće sa vaučerima imali penzioneri jer su mogli da konkurišu samo uz penzioni ček. Sa druge strane, ostali građani su propustili šansu – trebalo je je da prikupe svu neophodnu dokumentaciju, a podela je počela u vreme praznika i većina nije uspela da to učini. Radnici nisu stigli da overe potvrde o visini primanja ili studenti da dobiju potvrdu o redovnom školovanju. Oko 60.000 penzionera je dobilo vaučere, a ove godine su prvi put priliku da konkurišu imali i građani stariji od 65 godina koji nemaju penziju.

Značaj ovog projekta se posebno mogao videti van sezone posebno u septembru, kada je iskorišćenost kapaciteta bila gotovo 100 odsto, a u oktobru i novembru i do 70. Sokobanja je ubedljivo najposećenija destinacija sa najvećim brojem noćenja, zatim slede Vrnjačka Banja, Zlatibor, Beograd i Kopaonik. Takođe, među vodećim turističkim mestima su i Lukovska i Prolom banja, Čačak, Novi Sad, banja Vrdnik i Tara.

Uslovi za prijavljjivanje za vaučere ne bi trebalo da se menjaju. Prvi je da prijava bude podneta najkasnije 30 dana pre početka aranžmana, kao i da se potrebna dokumentacija predaje lično. Vaučer se može koristiti za suluge smeštaja i to:

  1. smeštaj na planini, u banjama, gradovima, selima …
  2. u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta u trajanju od najmanje pet noćenja

Vrednost vaučera prvobitno je iznosila 5.000 dinara, a kasnije i 15.000 dinara i navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava, koji korisnik može jednom u toku kalendarske godine koristiti pri subvencionisanom korišćenju usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima, bez obzira kolika je vrednost izvršene usluge smeštaja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter