Izvor: Tanjug
18.03.2023 u 22:16
0

Sutra prva godišnjica puštanja u saobaraćaj brze pruge Beograd-Novi Sad

Prva godišnjica od puštanja u saobraćaj brze pruge Beograd – Novi Sad, u okviru međunarodne pruge od Beograda do Budimpešte, biće obeležena sutra u Novom Sadu u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Prva godišnjica brze pruge biće obeležena na peronu Glavne železničke stanice u Novom Sadu, sa početkom u 10.30 časova.

Događaju će prisustvovati ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo i predstavnici kompanije „China railway international co“, najavljeno je iz vlade.

TRI ZEMLJOTRESA POGODILA SRBIJU: Jedan za drugim za tri sata!

Brzom prugom od Beograda do Novog Sada, vozom „Soko“, zajedno su se 19. marta 2022. provozali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban i tako je otvorili za saobraćaj.

U vozu su bili i članovi Vlade Srbije, a „Soko“ je stigao od Beograda do Novog Sada za 33 minuta.

Izgradnja brze pruge Beograd – Novi Sad u dužini od 75 kilometara, za brzinu od 200 km na čas, počela je krajem 2017. godine, a koštala je oko 935 miliona dolara.

Redovan putnički saobraćaj na brzoj pruzi počeo je narednog dana.

Prugu su prethodno testirale merna kola nemačkih železnica i 21. januara dostignuta je brzina od 201,5 km na sat.

U PONEDELJAK POČINJE PROLEĆE: Evo zašto obdanica i noć neće biti jednake dužine

Radovi u Srbiji počeli su avgusta 2017. izgradnjom najvećih infrastrukturnih objekata na trasi pruge, tunela i vijadukta „Čortanovci“ na deonici Stara Pazova-Novi Sad, koju je gradila kompanija ruskih železnica „RŽD Internešnel“.

Deonicu od Beograd Centra do Stare Pazove, u dužini od 34,5 km, gradio je konzorcijum kineskih kompanija „C hina Railway International Company” i „C hina Communications Construction Company”.

Deonica Stara Pazova – Novi Sad, koju su gradili Rusi, duga je ukupno 40,4 km, od čega je otvorena pruga 36,2 km.

KOLIKA ĆE VAM BITI PENZIJA SA 20 GODINA STAŽA: Ako ste na minimalcu, imaćete ovoliko para!

Tunel i vijadukt „Čortanovci“ prolazi kroz Frušku Goru i nalaze se u plovnom delu Dunava i predstavljao je najveći infrastrukturni i investicioni železnički projekat u ovom delu Evrope.

Tunel ima dve cevi, svaka sa po jednim kolosekom, ukupne dužine 2,2 kilometra.

Vijadukt se nalazi neposredno uz desnu obalu reke Dunav i dug je oko tri kilometra, a nosi ga 59 stubova, od kojih je visina pojedinih stubova 26 metara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter